Skatteminister Morten Bødskov præsenterede regeringens forslag i Industriens Hus flankeret af Claus Jensen, formand for Dansk Metal samt adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Video: Jonas Ravn
29.01.21 DIB Nyheder

Moms- og skattelån for 170 mia. kr er på vej

Skatteminister Morten Bødskov er klar med nye moms- og skattelån, der kan øge likviditeten i danske virksomheder med 170 milliarder kroner. Det er en kæmpe håndsrækning til virksomheder, der skal til at betale skat, siger DI.

Regeringen er klar med forslag til en ny momslåneordning for de små og mellemstore virksomheder og en udvidelse af A-skattelåneordningen, som også de store virksomheder kan anvende.

- Vi er optaget af, at virksomhederne kommer så godt som muligt i gennem krisen. Derfor stiller vi nu yderligere rentefrie lån til rådighed for de virksomheder, der står til at komme i klemme, siger skatteminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Mange virksomheder frygter regulært for konkurs og kæmper en benhård kamp for at overleve krisen. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Kæmper benhård kamp

I DI tager adm. direktør Lars Sandahl Sørensen godt imod forslaget.

- Regeringen skal have tak for at komme med løsninger på nogle af de udfordringer, som vores virksomheder har efterspurgt, og som vi sammen har drøftet flere gange. Forslaget er et meget vigtigt træk for at sikre, at kasserne ikke bliver tømt hos virksomhederne, mens de venter på den genåbning, som forhåbentlig snart kommer. Og som vi naturligvis er klar til at bidrage konstruktivt til, siger direktøren.

Han påpeger, at Coronakrisen har efterladt mange virksomheder med store udfordringer ift. likviditeten. Udfordringer som kun bliver større i takt med at restriktionerne nu forlænges yderligere. 

 - Når vi spørger vores medlemmer, er hver 10. af dem i høj grad udfordret på likviditeten. Mange af dem frygter regulært for konkurs og kæmper en benhård kamp for at overleve krisen. Med de forlængede restriktioner der blev meldt ud i går, er behovet for løsninger steget markant, siger Lars Sandahl Sørensen.  

Læs også:  Sandahl om forlængelse af restriktioner: En måned er lang tid for alle

For store til lån men små nok til dobbelt momsafregning

Direktøren bider især mærke i, at forslaget om udvidelse af A-skattelåneordningen betyder, at også større virksomheder får adgang til det.

- Så sent som i går havde vi kontakt med et af vores medlemmer – en mellemstor produktionsvirksomhed med 50 medarbejdere. De kunne ikke få adgang til A-skattelånet for januar-betalingerne, fordi de var for stor en virksomhed. Men de var samtidig små nok til at stirre lukt ind i den dobbelte momsafregning den 1. marts. Med skatteministerens forslag får de og de mange andre virksomheder i samme situation adgang til et lån, der kan dække begge dele. Det giver dem lidt luft – og håb om at klare sig igennem krisen, siger Lars Sandahl Sørensen.   

Han mener, det er helt afgørende, at virksomhederne holdes kørende – også igennem den nu forlængede nedlukning.

- Det vil være et ubærligt tab, hvis virksomheder bliver tabt på gulvet, når vi kan skimte lyset for enden af tunnelen. Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, at der er tale om lån og udskydelse af betalinger. Men med det her tiltag sikres helt nødvendig likviditet i de kommende måneder, og det betyder meget lige nu, hvor mange kæmper med betalingerne og samtidig skal finde penge til en stærk genåbning med vækst, grøn omstilling og digitalisering, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Lars Sandahl: Fuldt stop for nye skatter og afgifter på virksomhederne

Læs mere her:

Faktaark - Ny momslåneordning for SMV'er

Faktaark - Udvidelse af A-skattelåneordning

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

Fakta om den nye skatteordning

A-skattelåneordningen udvides til også at omfatte betalingerne af A-skat og AM-bidrag i februar og marts. Samtidig vil regeringen give mulighed for, at også store virksomheder kan anmode om lån efter den udvidedede A-skattelåneordning.

Den ordinære betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag i maj 2021 udskydes med 4 ½ måned for alle virksomheder.

En ny momslåneordning for små og mellemstore virksomheder for den udskudte og ordinære moms, der skal angives og betales 1. marts 2021.

Kilde: Skatteministeriet

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret indhold