Nedtur: Virksomheder står til at miste 85 milliarder kroner i omsætning
Virksomhederne i DI’s virksomhedspanel forventer, at omsætningen i første kvartal 2021 vil være 85 milliarder kroner lavere end i første kvartal sidste år. Hos PE-Redskaber i Gram bruger de, de uvant stille tider til at digitalisere og produktudvikle.
Den sønderjyske gymnastikredskabsproducent PE-Redskaber klarede coronanedlukningen i foråret uden de helt store omsætningstab. Foråret er alligevel lavsæson for salg af gymnastikredskaber.
Knap så smertefrit kommer denne omgang af nedlukninger i ind- og udland til at blive, forudser administrerende direktør Ole Gustafsson fra PE-Redskaber.
- Til forskel fra i foråret, så er der lukket ned på alle vores markeder – både herhjemme og i udlandet. Derfor bliver vi hårdere ramt. Samtidig betyder nedlukningen, at der er mindre brug for vedligehold, da idrætshaller og gymnastiksale står uberørte hen, siger han.
Hvor stort et omsætningstab PE-Redskaber kommer til at døje med i de kommende måneder, ved Ole Gustafson endnu ikke, men det bliver betydeligt.
- Heldigvis har vi også lavet et meget pessimistisk budget, og vi har en sund økonomi, så vi klarer os. Og nu har vi en oplagt lejlighed til at investere i digitalisering og produktudvikling, siger han.
Omsætning falder med 85 milliarder kroner
PE-Redskaber er langt fra ene om at forvente markante tab på omsætningen.
En rundspørge foretaget af Dansk Industri (DI) til over 900 medlemsvirksomheder viser, at omsætningen i første kvartal 2021 forventes at være cirka 14 procent lavere end i første kvartal af 2020. Det kan omregnes til et fald i virksomhedernes omsætning på 85 milliarder kroner.
DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær påpeger, at dele af erhvervslivet er i en virkelig kritisk situation, som følge af de omfattende nedlukninger i Danmark og i udlandet.
- Det er tydeligt, at nedlukningerne rammer virksomhederne meget hårdt. Nogle virksomheder står til at miste mere end halvdelen af deres omsætning i forhold til samme kvartal sidste år, siger han og tilføjer:
- Med udsigten til fortsatte nedlukninger af økonomien i ind- og udland øges behovet kun for, at virksomhederne får den kompensation, som de er blevet lovet. Det haster med at få penge ud til de mange virksomheder og arbejdspladser, som har stået med tomme lommer i månedsvis.
Læs hele DI's analyse af udsigterne for virksomhedernes omsætning.
DI mødes med statsministeren
Emil Fannikke Kiær fortæller, at DI i dag, torsdag, mødtes med statsministeren Mette Frederiksen for at gøre opmærksom på den alvorlige situation, som mange virksomheder befinder sig.
DI ønsker blandt andet, at kritiske eksportmedarbejdere bliver vaccineret hurtigt, så de kan komme ud i verden og vinde noget af den tabte omsætning tilbage. Desuden har DI foreslået et coronapas, som skal lette eksportmedarbejdernes muligheder for at komme ud og møde kunder og sælge deres produkter.
Ifølge DI’s rundspørge angiver over halvdelen af virksomhederne, at de bliver ramt på omsætningen på grund af rejserestriktioner.
Hos PE-Redskaber i Gram så de meget gerne, at der snart blev indført et coronapas – og gerne på EU-niveau.
- Vores største udfordring pt. er at få lov til at udføre vores projekter på eksportmarkederne, hvor vi stoppes på grund af karantæneregler. Der er behov for, at EU indfører et coronapas, så vi kan sende vores montører til udlandet og udfører de projekter, som vi kontraktligt har bundet os til, siger administrerende direktør Ole Gustafson.
Klar til bedre tider
Ifølge DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær er det desuden vigtigt, at der er fokus på, hvad der skal til for at kunne ophæve restriktionerne for visse sektorer.
- Det gælder om at sikre, at virksomhederne dels kommer igennem de nuværende svære tider, dels står klar til at gribe de nye muligheder for salg i ind- og udland, som vil opstå, når verden åbner igen, siger DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær.
Hos PE-Redskaber i Gram, er de allerede godt i gang med at forberede sig på en lysere fremtid.
- Vi bruger tiden effektivt. Vi foretager nogle af de største investeringer i virksomhedens historie. Det gør vi for at stå stærkere – og fordi vi er helt sikre på, at der venter en masse salg og opgaver forude, siger direktør Ole Gustafson.