26.01.21 DIB Nyheder

Ny nedlukning giver butikshandlen lommesmerter

Nye tal: Detailhandlen faldt med 7,7 pct. i december sammenlignet med måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik. Detailhandlens nedgang skyldes restriktionerne på butikshandel og storcentre i december. De lave omsætningstal vækker bekymring for detailbranchen i januar, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- De nye restriktioner i december har taget kræfterne fra detailhandlen, og med tanke på, at nedlukningen er fortsat ind i januar, er vi bekymrede for fremtiden i landets detailbutikker, siger Morten Granzau.

Mobilitetsdata fra Telia Crowd Insights viser, at antallet af besøgende i de store byers shopping-områder faldt støt gennem december i takt med indførslen af flere restriktioner. Det har kostet den fysiske detailhandel. Tøjforretninger har for eksempel tabt 28,4 pct. af deres omsætning sammenlignet med måneden før.

- Efter nedlukningen af landets storcentre faldt antallet af besøgende i shopping-områder til halvdelen af niveauet sidste år. Det ses også i omsætningstallene. Butikshandlen har haft en meget sløj december, mens online handlen har haft julelys i øjnene, siger Morten Granzau.

- Selv om 2020 har budt to nedlukninger og en stigning i ledigheden er detailhandlen samlet set vokset med den højeste vækstrate i 14 år. Med mere tid derhjemme har forbrugerne haft brug for at fylde køleskabet oftere op og muligvis ændre på indretningen, hvilket har hjulpet på supermarkeders og byggemarkeders omsætning, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold