Jakob Wichmann, partner og medstifter af The Footprint Firm, kan blive din sparringspartner i det nye  startupmiljø, Greenup Accelerator, som får base i DTU's Futurebox.

Foto: Thomas Arnbo
20.01.21 DIB Nyheder

Grib chancen: Bliv del af startup-miljø for CO2-jægere

Der er  brug for  nye løsninger, hvis Danmark skal indfri  ambitiøse klimamål. Det nye startupmiljø GreenUp Accelerator har pladser til iværksættere, der har en CO2-plan.  Hurtig tilmelding giver ekstra fordele.

Danmark har travlt med at bremse CO2-udledningen for at bremse klimaforandringerne. Så travlt at der er brug for innovation og nye løsninger, som skal bidrage til at nå målet om at skære 70 procent af CO2-udslippet i 2030.

Innovationen skal blandt andet komme fra iværksættere, der tænker i hele nye baner. For at speede processen op og hjælpe nye virksomheder i gang etablerer Industriens Fond, DTU Science Park og rådgivervirksomheden The Footprint Firm derfor iværksættermiljøet GreenUp Accelerator, der er målrettet netop iværksættere med løsninger, der fjerner CO2.

Early bird-ansøgere, med ansøgningsfrist 1. februar 2021, får individuel feedback og pitch-træning og kan dermed øge chancerne for at blive udvalgt.

Læs mere om tilmelding her 

Gør vi ikke noget ved CO2-udfordringen får det uoverskuelige konsekvenser for planeten, siger Jakob Wichmann, partner og medstifter af The Footprint Firm.

– Nye virksomheder og teknologi er en vigtig del af løsningen. GreenUp Accelerator har i den forbindelse et klart succeskriterie. Det er ikke bare at skabe nye virksomheder – vi skal også sætte et positivt aftryk på verden, siger han.

En iværksætter-accelerator er et gennemprøvet koncept, der grundlæggende assisterer iværksætterne i deres første svære år. Det sker blandt andet ved at hjælpe dem med at få kapital og ekspertise. Sidstnævnte skal især én af initiativtagerne, The Footprint Firm, assistere med.

Velkendte udfordringer

The Footprint Firm er et dansk investerings- og konsulenthus med fokus på bæredygtige virksomheder – og specielt dem, der har potentiale til at gøre noget ved den klimaskadende CO2-udledning. The Footprint Firm kombinerer sine forretningsområder og forsøger dermed at skabe et både finansielt og klimatisk afkast.

– Udfordringerne ved at starte virksomhed er velkendte. Forretningsmodel, team, finansiering osv. Dem har man i høj grad brug for hjælp til som iværksætter. Men når det handler om bæredygtighed, kommer der et ekstra lag ovenpå, siger Jakob Wichmann og uddyber:

– Du skal reelt kunne kvantificere dit positive bidrag til verden, og du skal kunne gøre det til en del af din forretningsmodel. Du skal kunne beregne dit CO2-aftryk samt rapportere på det og andre bæredygtighedsparametre. Du skal samtidig mestre at kommunikere det. Det bliver hurtigt kompliceret.

Læs også: Sådan griber iværksættere FN's verdensmål

Det er fantastisk, at der pludselig kommer et program, der har samme mission som os. Kristoffer K. M. Jakobsen, CEO, Coastgrass I/S

Emballage ud af tang

En af de iværksættervirksomheder, der har ambition om at blive en del af GreenUp Accelerator, er Coastgrass I/S. Den er et eksempel på, hvordan innovation, iværksætteri og klimabevidsthed kan gå op i en højere enhed.

Virksomheden er etableret for et års tid siden af de to diplomingeniører Kristoffer Kilias Møller Jakobsen og Malthe Timmermann Larsen, der formelt har rollerne som henholdsvis CEO og CTO. De producerer emballage ud af tang, bedre kendt som ålegræs. Emballagen er et alternativ til kosmetikindustriens plastikemballage.

– Vi udvikler en komposterbar emballage. Den bliver lavet af et plantebaseret bindemiddel og den form for tang, som alle nok kender fra stranden, når man skal bade om sommeren. Den tang bliver fjernet mange steder. Vi ser en værdi i at bruge den som ressource – og vi satser på at have produktet klar inden sommer, siger Kristoffer Kilias Møller Jakobsen.

Værdifuld sparring

Makkerparet i Coastgrass står dog foran de samme barrierer, som alle andre iværksættere gør. Derfor var det også med jubel, at de i slutningen af året modtog beskeden om, at GreenUp Accelerator bliver etableret. Den er de fast besluttede på at søge ind på.

– Det er første gang, jeg har set en accelerator, som ikke bare fokuserer på bæredygtighed, men også CO2-reduktion. Det er lige præcis det samme, vi har som fokusområde. Det er fantastisk, at der pludselig kommer et program, der har samme mission som os, siger Kristoffer Kilias Møller Jakobsen og tilføjer:

– Det vil være meget værdifuldt for os at blive en del af den. Sagen er, at når man er flere virksomheder, der fokuserer på det samme område, skaber det muligheder for supergod sparring og samarbejde. Og for sådan nogle ingeniører som os, der måske ikke altid er så gode til at tænke kommercielt, er det ekstra værdifuldt.

GreenUp Accelerator blev præsenteret i november. Her i det nye år bliver der åbnet for ansøgning til at blive en del af programmet, hvilket er sat til at begynde i foråret. Forløbet varer 20 måneder og virksomhederne flytter sammen i iværksættermiljøet Futurebox i Lyngby. 

Læs også: Iværksætterpanel skal give bud på bedre vilkår

Fakta

GREENUP ACCELERATOR:

  • Del af DTU’s iværksættermiljø ”Futurebox” i Lyngby.
  • Målrettet startups som arbejder med klimateknologier.
  • Virksomhederne flytter ind i DTU’s Futurebox i 20 måneder.
  • Virksomhederne får mulighed for at låne 1 mio. kr. ved opstart.
  • Ansøgningsfrist for deltagelse er 1. marts 2021.                     

BÆREDYGTIGE IVÆRKSÆTTERE I DI:

  • Dansk Industri hjælper målrettet iværksættere, der arbejder med bæredygtighed som en integreret del af deres forretning og strategi.
  • Iværksætterne kan ofte vælge en anden tilgang til bæredygtighed, fordi de ikke er bundet af eksisterende produktionsanlæg, leverandørkæder m.v.
  • På dette link  kan du finde inspiration fra de forskellige virksomheder samt viden om de særlige udfordringer og muligheder iværksætterne har. Sæt hak i ”Vis kun iværksættere”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold