For en del virksomheder truer en konkurs lige om hjørnet, hvis de nuværende restriktioner fortsætter, siger DI's politiske direktør Emil Fannikke Kiær.

22.01.21 DIB Nyheder

Pengekassen runger hult hos hver tiende virksomhed – konkurser truer

Hver tiende virksomheder er i høj grad udfordret på likviditeten, viser ny DI-rundspørge. Blandt de hårdest pressede virksomheder frygter 29 procent at gå konkurs, hvis de nuværende restriktioner fortsætter i månedsvis. DI vil have udvidet lånemulighederne og udskudt månederne med planlagte dobbeltbetaling af A-skat til efteråret – og så skal virksomhederne have deres kompensation nu.

1 ud 10 virksomheder har alvorlige problemer med at få pengene til at slå til. Det viser en ny undersøgelse gennemført af Dansk Industri (DI) blandt 932 virksomheder i DI’s Virksomhedspanel. 

Ifølge DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær giver undersøgelsen et indblik i den meget svære situation, som en del af de danske virksomheder står i. For hvor nogle virksomheder har masser af penge i banken, så ser det anderledes sort ud hos andre.   

- Pengekassen er simpelthen ved at være helt tom. Der er ikke mere at komme efter, siger han og tilføjer:

- For en del virksomheder truer en konkurs lige om hjørnet, hvis de nuværende restriktioner fortsætter. Det vil blive dyrt for både virksomhederne, deres ansatte og samfundet, hvis virksomhederne må lukke, siger han.

Læs også: Jobvæksten i virksomhederne er bremset op

Kompensationsloft skal fjernes

Emil Fannikke Kiær påpeger, at coronakrisen og de fortsatte nedlukninger har gjort det svært og i nogle tilfælde helt umuligt for nogle virksomheder at tjene penge. Og når en del virksomheder endnu ikke har fået udbetalt hele deres kompensation til dækning af faste omkostninger, presser det virksomhederne ekstremt hårdt.  

- Det er stærkt utilfredsstillende, at så mange virksomhederne endnu ikke har fået den kompensation, de har brug for og er berettiget til. Det er med til at presse virksomhederne på deres likviditet og gøre det endnu sværere for dem at klare sig igennem coronakrisen, siger Emil Fannikke Kiær.

Han efterlyser samtidig, at loftet over kompensationer på 3 millioner euro bliver fjernet.

- Det er åbenlyst, at kompensationsloftet skal fjernes. For en del virksomheder – særligt indenfor luftfart, rejsebranchen, hoteller og oplevelsesøkonomien – er 3 millioner euro ikke særligt mange penge set i forhold til deres faste udgifter, siger DI’s politiske direktør og tilføjer:

- Det vil være helt sort – for både virksomhederne, deres ansatte og samfundet - hvis virksomhederne går ned nu, hvor vi med flere og flere vaccinationer står på tærsklen til lysere tider.

Virksomheder i risiko for konkurs

DI’s analyse sætter også tal på, hvor mange virksomheder, der er i risiko for at gå konkurs.

Blandt de virksomheder, der i høj eller i nogen grad er i udfordret af manglende likviditet som følge af coronakrisen, svarer 11 procent, at de risikerer at gå konkurs, hvis de nuværende restriktioner fortsætter i en til to måneder. Og fortsætter restriktionerne i tre måneder, er 29 procent af de pågældende virksomheder i farezonen.

- Det er skræmmende tal, siger DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær.

Han opfordrer til, at virksomhedernes betaling af A-skat udskydes yderligere, så virksomhederne ikke bliver presset ud over kanten.

- I DI arbejder vi benhårdt for at få Skatteministeriet til at åbne det nye A-skattelån, så det bliver muligt at søge for andre end mikrovirksomhederne. Og så skal de planlagte måneder med dobbeltbetaling af A-skat – marts og maj – flyttes til efteråret. Det kan være det, som hjælper virksomhederne igennem den kommende svære tider, hvor indtjeningen stadig er ramt på grund af corona og nedlukning af økonomien, siger Emil Fannikke Kiær, der henviser til, at en analyse fra DI fornyelig viste, at mere end hver femte virksomhed forventer et fald i deres omsætning i første kvartal af 2021 på mindst 30 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Ifølge DI’s rundspørge er 15 procent af de adspurgte virksomheder i mindre grad udfordret af manglende likviditet, mens 65 procent ikke er udfordret. Det afspejler ifølge Emil Fannikke Kiær de store forskelle, der er i erhvervslivet netop nu, hvor nogle virksomheder er rigtig velpolstrede og bruger krisen til at købe op, mens andre virksomheder er meget alvorligt udfordret på likviditet og hænger i med det yderste af neglene.

Læs også: Nedtur: Virksomheder står til at miste 85 milliarder kroner i omsætning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold