Få del i EU's coronamilliarder - DI står klar til at hjælpe
Nye ordrer til en værdi svarende til 5.600 mia. kr. Sådan ser det ud i EU i de kommende år, når genopretningen efter coronakrisen bliver omsat til kontant hjælp. DI er klar til at hjælpe virksomheder med at få del i potentialet.
Nye ordrer til en værdi af cirka 5.600 mia. kr. lyder som det rene klondyke for eksportivrige danske virksomheder. Men hvordan får man del i gevinsten, når opgaverne bliver fordelt?
Den udfordring er Dansk Industris kontor i Bruxelles klar til at hjælpe med. Afdelingen følger penge og potentiale tæt, i takt med at de 750 mia. euro fra EU’s Genopretningsfond bliver sendt i arbejde med start i 2021.
– Pengene fra EU fordeles først til de enkelte medlemslande. Landene sætter derefter projekter i søen, hvor danske virksomheder kan byde ind som leverandør eller underleverandør. Men det kræver, at man er opmærksom, for der er ikke et centralt sted, hvor man kan se, hvilke opgaver der bliver tale om, fortæller DI’s europapolitiske chef Anders Ladefoged.
Han forventer, at de første opgaver bliver sendt i udbud efter sommerferien i takt med, at EU-landene får godkendt de projekter, som pengene skal bruges til. DI samarbejder blandt andet med Udenrigsministeriet om at sikre overblik over potentialet.
– Det er helt afgørende, at vi holder fast i at størstedelen af pengene bruges på grøn og digital omstilling. Og det er afgørende, at projekterne sendes i EU-udbud, så alle virksomheder får adgang til at byde ind. Det må ikke ende med at blive opgaver, som holdes inden for et enkelt EU-lands grænser, siger Anders Ladefoged.
Helt lavpraktisk er der etableret en række branchespor, der skal hjælpe med at konkretisere markedsmulighederne: Det drejer sig om vand, energi, digitalisering, sundhed og fødevarer. DI deltager i de enkelte sektorspor.
Læs også: Virksomheder ser potentiale i EU's coronakur på 750 mia. euro
Ny industripolitik
De 750 mia. euro står ikke alene, pointerer Anders Ladefoged. EU fornyr nemlig samtidig sin industripolitik, hvilket kan bane vej for alliancer mellem virksomheder og national statsstøtte på områder, hvor der også er store danske muligheder. Det drejer sig eksempelvis om satsninger inden for brint, råstofudvinding og sjældne jordarter, CO2-fangst, industriel date & cloud og Smart Health.
– Kina og USA kører deres eget løb i forhold til innovation og industriel udvikling. Så hvis EU ikke skal stå alene tilbage på perronen, er det nødvendigt at være offensive. Og der skal vi hjælpe danske virksomheder med at høste mulighederne, forklarer Anders Ladefoged
Læs også: 582 stemmer for milliardcheck fra EU
Fakta
BRUG DI I EU
- Dansk Industri har den største afdeling i Bruxelles blandt danske erhvervsorganisationer. Afdelingen sikrer DI’s medlemmer indflydelse på og viden om eksportvilkår i Europa og EU’s lovgivning.
- Kontoret ledes af DI’s europapolitiske chef Anders Ladefoged og har 8 medarbejdere.
- DI’s medarbejder Nina Milling Riiser er dertil fast i Udenrigsministeriet for at hjælpe danske virksomheder med at finde markedsmuligheder via EU’s Genopretningsfond. Kontakt Nina M. Riiser på nimr@di.dk, 3377 3672 hvis du vil vide mere.
- Læs mere om DI i Bruxelles her
DI Business januar 2021
Tema om eksport til USA, Kina og EU i coronaens skygge samt artikler om blandt andet nyt iværksættermiljø, frysefirma i vaccinevækst og hobbymaler der boomer under krisen.
Se hele magasinetHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.
Info om COVID-19
Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.
Få mere at vide
Som medlem får du det seneste nye om EU-landenes genopretningsplaner, kommende udbud og erhvervsfremstød for danske virksomheder. Du kan også kontakte en af DI's eksperter for at få sparring i forhold til jeres strategi for de kommende udbud.
Læs mere her: EU's genopretningsplan | DI hjælper dig med at vinde eksportordrer