"Vi skal turde lægge indsatsen i de sektorer, der for alvor belaster klimaet i dag, men som har viljen og eksekveringskraften til at reducere deres eksisterende CO2-udslip, siger Bo Foged, adm. direktør i ATP i en pressemeddelse.

28.10.21 DIB Nyheder

ATP vil investere 200 milliarder i grøn omstilling

100 mia. i 2025 og 200 mia. kr. i grønne investeringer i 2030. Det er ambitionen fra ATP, der samtidig vil stille krav om udledningsrapportering fra de virksomheder, der investeres i.

Der vil i de kommende år blive investeret massivt i grøn omstilling fra Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP).

I en pressemeddelelse lyder det, at ”alle danskeres pensionskasse” nu bliver Danmarks største grønne investor.

- Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være – af to årsager. For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu. Det er bl.a. derfor, vi nu kommer med en konkret udmelding allerede til 2025, siger Bo Foged, adm. direktør i ATP.

Han fortsætter:

- For det andet vil den grønne omstilling være en fantastisk mulighed for at skabe gode afkast over de næste mange år. Det skyldes ikke mindst, at der indenfor rigtig mange sektorer skal findes nye forretningsmæssige løsninger på eksisterende klimaudfordringer. I ATP tror vi derfor på, at fremtidens vindere tænker og handler grønt. Samtidig udgør klimaforandringerne også en væsentlig forretningsmæssig risiko, der kan ramme vores investeringer og derfor skal mitigeres. Så økonomisk har vi heller ikke råd til at lade være med at handle nu.

Læs også: Millionsmæk: Så meget koster de stigende gaspriser virksomhederne

Vil stille krav om klimarapportering

Konkret vil ATP investere grønt for 200 milliarder kroner i 2030 og 100 mia. i 2025. Dertil kommer, at ATP også vil stille krav til alle de virksomheder, som ATP investerer i, om allerede i 2025 at rapportere om deres udledning af CO2. Det skal kunne måles, hvor meget man belaster klimaet – og derfor om ATP’s klimaaftryk fra porteføljen når ambitionerne om CO2-neutralitet i 2050 og 70 %’s reduktion i 2030.

- Vi vil bruge pengene dér, hvor afkastet er attraktivt og en omlægning fra sort til grøn virkelig batter. Hvis vi skal gøre en mærkbar forskel for klimaet – og samtidig sikre medlemmerne gode afkast – så skal vi også turde lægge indsatsen i de sektorer, der for alvor belaster klimaet i dag, men som har viljen og eksekveringskraften til at reducere deres eksisterende CO2-udslip, siger Bo Foged.

Læs også: 25 danske virksomheder tager samlet til Glasgow

Yderst positivt

I DI modtager Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI, nyheden særdeles godt. 

- Der er brug for mange penge til at finansiere den grønne omstilling. Derfor er det yderst positivt, at ATP og andre investorer med store pengetanke prioriterer de grønne investeringer, siger hun. 

Hun mener, at danske virksomheder er klar med de teknologiske løsninger, som kan sikre reduktioner af CO2. 

- Derfor vil investeringer i denne størrelsesorden være med til at skabe vækst og arbejdspladser i danske virksomheder. Pensionskasser som ATP er forpligtede til at investere på områder, hvor der er en god forrentning af pengene. Så denne store investering er også et tegn på, at det er på det grønne område, den gode forretning ligger og udviklingen vil ske,  siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: COWI-chef: Mangel på medarbejdere kan bremse grøn omstilling

Fakta

Fakta om ATP's klimamål

2025:

100 mia. kroner i investeringer, der støtter den grønne omstilling

Alle selskaber rapporterer CO2-udledning

2030:

200 mia. kr. i investeringer, der støtter den grønne omstilling

70 pct. reduktion af CO2-udledning for børsnoterede aktier, erhvervsobligationer og ejendomme sammenlignet med udledningen i 2018

2050:

ATP tilslutter sig ambitionen om at være CO2-neutral – både som virksomhed og gennem vores investeringer og aktive ejerskab.

Kilde: ATP

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold