COWI-chef: Mangel på medarbejdere kan bremse grøn omstilling
Rekordstor ordrebog med mange klima-projekter skaber travlhed og nye arbejdspladser hos COWI. Men mangel på arbejdskraft kan forsinke den grønne omstilling, lyder det fra COWI og fra Dansk Industri.
Rådgivervirksomheden COWI udvider årligt med flere hundrede nye medarbejdere. Og med udsigt til at den grønne omstilling i stigende grad vil drive væksten fremover, får COWI brug for endnu flere dygtige medarbejdere for at løse kunders klimaopgaver.
Det fortæller adm. direktør Lars-Peter Søbye, der samtidig er formand for DI.
- Den grønne omstilling er et kapløb med tiden, hvor vi både hos COWI og i dansk erhvervsliv er godt i gang. Men ambitioner og planer risikerer at blive bremset af manglen på arbejdskraft. Får vi ikke flere hænder og hoveder, er det simpelthen ikke muligt for Danmark at nå klimamålene, og som virksomheder kan vi risikere at gå glip af et stort vækstpotentiale, og Danmark for øget velstand siger han.
COWI har en ordrebog på 4,8 mia. kr. og en forventet vækstrate på 4-5 procent årligt i de kommende år. Det kræver flere medarbejdere end de nuværende 6.700 - alene 300 ekstra om året for at indfri den forventede vækst.
Mange af COWIs kerneopgaver er koblet tæt sammen med klimaforandringerne, idet virksomheden løser en bred vifte af opgaver indenfor bæredygtighed, energi og klimasikring af blandt andet byer, infrastruktur, affaldshåndtering og kystsikring.
Med en rekordstor ordrebog og stærke markedsudsigter får vi brug for endnu flere talenter i de kommende år. Lars-Peter Søbye, adm. direktør, COWI
Rekordstor ordrebog skaber behov for arbejdskraft
- COWI har et stærkt brand, og i år er vi ind til videre lykkedes med at rekruttere flere end 800 medarbejdere. Sammen med vores kunder har vi formået at holde hjulene i gang under corona, og med en rekordstor ordrebog og stærke markedsudsigter får vi brug for endnu flere talenter i de kommende år, hvis vi fortsat skal bidrage til at skabe vækst og velfærd for den næste generation, og lykkes med den grønne omstilling i Danmark – og internationalt, siger Lars-Peter Søbye.
Han glæder sig derfor over, at COWI er kåret som branchens mest attraktive arbejdsplads.
COWIs kernemarkeder er Skandinavien, Storbritannien og Nordamerika, hvor væksten drives af markante offentlige og private investeringer i grøn omstilling og infrastruktur. Rådgivergiganten har indtil videre undgået at sige nej til ordrer på grund af manglen på medarbejdere fordi virksomheden er så integreret, at alle 6700 medarbejder kan bringes i spil på digitale platform .
- Men ligesom resten af branchen, og dansk erhvervsliv generelt, ser vi ind i en fremtid, hvor ”the battle for talent” bliver en stadig større udfordring for fortsat vækst og udvikling, ikke mindst inden for STEM-områderne, siger Lars-Peter Søbye.
STEM dækker over uddannelser inden for videnskab, teknologi, ingeniør og matematik.
- Udover behovet for tekniske rådgivere og ingeniører, så vil manglen på både ufaglært og faglært arbejdskraft også betyde, at store grønne projekter forsinkes eller helt sættes i stå, hvis der ikke er smede, elektrikere eller VVS-folk til at udføre arbejdet, uddyber Lars-Peter Søbye.
Læs også: Kom til Danmark: DI vil have de mange svenske arbejdsløse til Danmark og arbejde
Store grønne projekter forsinkes eller helt sættes i stå, hvis der ikke er smede, elektrikere eller VVS-folk til at udføre arbejdet. Lars-Peter Søbye, adm. direktør, COWI
DI: Grønne frontløbere savner folk
COWI er langt fra alene med udfordringen. Ifølge en analyse fra DI har næsten hver anden danske virksomhed, der er offensiv på klimadagsordnen, ubesatte stillinger. Virksomhederne i analysen arbejder bl.a. med at begrænse CO2-udledning, styrke energieffektivisering og sikre adgang til fossilfri energikilder.
DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen påpeger, at det er virksomheder, som gør en ekstra indsats og bidrager med flest grønne tiltag, som også har problemer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft.
- Tallene viser tydeligt, hvor svært det er at rekruttere, også for de brancher hvor vi har danske styrkepositioner, og det er jo oplagt, at det bliver sværere at gennemføre den grønne omstilling, hvis ikke medarbejderne er der til at udføre opgaverne, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Mangel på medarbejdere kan bremse grøn omstilling
Omstilling skaber 29.000 grønne job
COWI har i en analyse for Dansk Energi konkluderet, at den grønne omstilling skaber 29.000 ekstra fuldtidsstillinger frem mod 2030. Og ifølge en rundspørge blandt DI-medlemmer kunne danske virksomheder beskæftige yderligere 32.000 i dag, hvor opsvinget er skudt i vejret på bagkanten af coronakrisen.
Derfor er der brug for at hive i alle håndtag for at øge arbejdsudbuddet, understreger DI’s adm. direktør.
- Vi skal have mere både dansk og international arbejdskraft ud på virksomhederne til at løse de væsentlige opgaver, der står og venter.
DI foreslår bl.a. at hæve topskattegrænsen og afskaffe modregningen i folkepensionen for seniorer, der ønsker at arbejde.
- Og så skal vi have sænket grænsen i beløbsordningen, for det vil hjælpe virksomhederne med at skaffe den internationale faglærte arbejdskraft, der er nødvendig for at gennemføre den grønne omstilling, forklarer Lars Sandahl Sørensen.
Se debat om grøn omstilling fra DI Topmødet:
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.