21.10.21 DIB Nyheder

DI: Forbrugernes humør falder

Den samlede forbrugertillid falder til 3,3 i oktober fra 8,2 i september, viser tal fra Danmarks Statistik. Forbrugernes humørsvingning overrasker DI’s cheføkonom

Selv om det er blevet nemmere at shoppe efter den fulde genåbning af Danmark, er forbrugernes købelyst skruet en tand ned den seneste måned. I oktober ligger forbrugertilliden på 3,3, hvilket er en tilbagegang fra 8,2 i september.

- Forbrugernes humør er faldet i oktober, men det er ikke noget, der vil få privatforbruget til at køre af sporet. Det er selvfølgelig lidt overraskende, at forbrugertilliden falder blot en måned efter den fulde genåbning af Danmark, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

I dag er der massiv mangel på råvarer og mikrochips, hvilket er en udfordring for virksomhedernes produktion. Det kan gøre det sværere og dyrere at skaffe legetøj og ny elektronik til jul.

- Den seneste tids mange historier om prisstigninger, materialemangel og vækstudfordringer ser ud til at have taget toppen af forbrugernes humør. Forbrugertilliden ligger dog stadig på et niveau, der viser tegn på fortsat fremgang i forbruget, siger Allan Sørensen.

- Et bomstærkt arbejdsmarked, udbetaling af indefrosne feriepenge, store indlån i bankerne og øget friværdi sikrer mange danskere en utrolig stærk privatøkonomi, som kan omsættes til øget forbrug. Inflationen er taget til i styrke, men der er også stadig pæn fremgang i reallønnen, siger Allan Sørensen.

- Forbrugerne har dog en bomstærk privatøkonomi, som vil sende privatforbruget til nye højder. Udfordringen bliver om vi kan skaffe arbejdskraft og materialer nok til at tilfredsstille de købelystne forbrugere, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold