Vi har skabt en bureaukratisk kæmpe, der kræver administrativt personale i titusindvis at forvalte – det kan ikke være rigtigt. Der findes masser af digitale værktøjer, men også et mere tillidsbaseret samarbejde, der kan lette de arbejdsgange, siger DI's topchef Lars Sandahl Sørensen om den offentlige sektor.

Foto: Getty Images
26.10.21 DIB Nyheder

DI: Frigør 30.000 offentlige ansatte

Den offentlige sektor har under corona vokset sig så stor, at den risikerer at begrænse private investeringer i grøn omstilling og digitalisering. Dansk Industri efterlyser politisk handling, der kan hjælpe den offentlige sektor tilbage til en normaltilstand ved at frigøre 30.000 offentlige medarbejdere.

Den offentlige beskæftigelse slår rekord med mere end 850.000 personer – det svarer til knap en tredjedel af den samlede danske arbejdsstyrke. Alene under corona er beskæftigelsen steget med godt 24.000 personer.

En ny DI-analyse viser, at regeringens politik kun lægger op til en begrænset tilpasning på samlet 9.000 personer frem til 2023. Der er altså tale om et permanent løft i den offentlige beskæftigelse, der forværrer de private virksomheders fremtidige muligheder for at investere i grøn omstilling og digitalisering.

- Der er brug for øjeblikkelig politisk handling, så den offentlige beskæftigelse ikke løber løbsk. Vi er vidne til en markant udvidelse af den offentlige sektor, der begrænser vores muligheder for at bruge vores velstand klogt, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, og tilføjer :

- Vi bliver nødt til at indrette den offentlige sektor på en mere intelligent måde. Kvaliteten af velfærden kan ikke måles på antallet af offentligt ansatte. Vi skal se på nye, smartere måder at løse tingene på, så vi sikrer, at de midler, der skal bruges på grøn omstilling og digitalisering, ikke ædes af en omkostningstung og ineffektiv offentlig sektor, siger han.  

Læs hele analysen. 

Behov for smartere offentlig sektor

DI foreslår, at den offentlige beskæftigelse kommer tilbage på det gennemsnitlige niveau i 2011-2019 inden 2023 – og hellere før end senere. Det betyder i praksis, at der skal frigøres omkring 30.000 medarbejdere fra det offentlige.

Ifølge Lars Sandahl Sørensen er der behov for et ”ansvarlighedsprincip”, så den væksten i en offentlige beskæftigelse ikke fortsætter med at vokse og gør det sværere at effektivisere den i fremtiden.

- Vi savner, at regeringen tydeligt tilkendegiver, at den ikke vil lade det offentlige slå nye beskæftigelsesrekorder. Jeg anerkender, at efterspørgslen på offentlig velfærd vil stige i fremtiden, men antallet af ansatte er ikke løsningen, siger han og fortsætter:

- Løsningen skal findes ved at innovere måden, vi klarer det offentliges opgaver på. Vi har skabt en bureaukratisk kæmpe, der kræver administrativt personale i titusindvis at forvalte – det kan ikke være rigtigt. Der findes masser af digitale værktøjer, men også et mere tillidsbaseret samarbejde, der kan lette de arbejdsgange, siger han. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Ben Ron

Ben Ron

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4785
  • Mobil +45 2830 5452
  • E-mail benr@di.dk

Relateret indhold