07.10.21 DIB Nyheder

DI: Industriproduktionen med fremgang i august

Industriproduktionen havde i august en fremgang på 5,1 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Mangel på hænder til at varetage de mange ordrer i industrien kan dog risikere at bremse fremgangen, mener DI.

- Industrien har henover sommermånederne produceret på et rekordhøjt niveau. Fremgangen i august skyldes primært lagerforskydninger i medicinalindustriens produktion. Når vi ser bort fra medicinalindustriens fremgang, var der faktisk et fald i den øvrige industriproduktion, og vi har henover sommermånederne desværre set en tendens med afmattende vækst, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

- I et økonomisk opsving er efterspørgslen en stimulerende faktor, og det gælder også for industrien. Vareefterspørgslen er høj, men det er svært at følge med ude i produktionshallerne, hvor der ikke er medarbejdere nok til at håndtere ordrerne. Hver tredje industrivirksomhed peger på manglende hænder som en væsentlig produktionsfaktor, hvilket er det højeste niveau nogensinde målt, siger Morten Granzau.

- Hvis industriproduktionen skal få ny medvind, er det afgørende, at der kommer flere hænder, som virksomhederne kan rekruttere. Vi får ikke meget fremgang af, at medarbejdere skifter fra job til job. Det skaber fremgang i en virksomhed og tilbagegang i en anden, siger Morten Granzau.

- Det er samtidig en udfordring, at mange industrivirksomheder også ser høje priser og lange leveringstider på råvarer. F.eks. er priserne på importeret stål og jern steget med 60 pct. på et halvt år. Det er en vild stigning, som får prisudsvingene over de seneste 40 år til at ligne mindre bump på vejen. For mikrochips er prisen ikke den samme udfordring, men til gengæld er leveringstiderne meget lange, siger Morten Granzau.

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold