08.10.21 DIB Nyheder

DI: Kongetallet viser problemer på det amerikanske arbejdsmarked

Skuffende jobtal viser svaghed i det amerikanske opsving med negative konsekvenser for dansk eksport.

Beskæftigelsen i USA steg med 194.000 i september. Ledigheden faldt samtidig til 4,8 procent. Det viser den nye jobrapport fra USA.

- Opsvinget i USA viser svaghedstegn. Det er nu anden måned i træk med en jobvækst, der slet ikke lever op til forventningerne. Faldende offentlig beskæftigelse trækker ned, men den private jobvækst er også klart til den lave side. Lyset i mørket er, at ledigheden er reduceret en del, men på baggrund af faldende arbejdsstyrke, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Der ser desværre ud til, at der ikke meget spræl i opsvinget i USA. Det er kedelige nyheder for danske virksomheder, da USA er deres største eksportmarked, siger Allan Sørensen.

Sidste år købte amerikanerne danske varer og tjenester for 168 milliarder kroner. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af vores eksport til USA.

- Amerikansk økonomi har brug for flere i beskæftigelse og færre ledige, da det vil løfte humøret og sætte fart på privatforbruget, siger Allan Sørensen.

Jerome Powell, chefen for den amerikanske centralbank, har varslet en neddrosling af det store opkøbsprogram i november, hvis økonomien fortsat ser stærk ud.

- Dagens jobrapport vil formentlig få FED til at genoverveje, om det er tid til at neddrosle de store opkøbsprogrammer allerede i november. Ledigheden falder, men jobvæksten er ikke imponerede høj, og samtidig har de udfordringer med få lavet en permanent løsning på forøgelsen af gældsloftet, siger Allan Sørensen.

- USA var tæt på at hamre op i gældsloftet her i oktober, hvilket ville have slået opsvinget omkuld. Senatet har i dag besluttet at hæve gældsloftet frem til december. Det er afgørende, at de finder en længerevarende løsning, ellers slutter 2021 med en kæmpe nytårsfuser for amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen.

Gældsloftet bestemmer, hvor meget gæld staten må optage. Kan staten ikke optage mere gæld, vil det stoppe meget af aktiviteten i den offentlige sektor.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold