27.10.21 DIB Nyheder

DI: Mere fest, færre nye skjorter præger detailsalg

Detailomsætningen faldt i september, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Dansk detailhandel har i september langet færre varer over disken end i måneden før, viser nye tal i dag fra Danmarks Statistik.

- Blandt andet i landets tøjforretninger er handlen gået ned. Der er ikke længere restriktioner på nattelivet, så en del af festbudgettet kan igen gå til lange nætter i byen med koncerter og dans i stedet for en ny skjorte, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

Detailomsætningen faldt i september med 1,1 procent i forhold til salget måneden før. Efter et stærkt salg oven på genåbningen er det tredje måned i træk, at detailhandlen går tilbage.

- Detailomsætningen er på vej tilbage til et mere naturligt leje, i takt med at danskernes liv vender tilbage til mere normale rytmer, siger Morten Granzau.

Det er dog ikke kun forbrugernes bevægelse mod gamle forbrugsmønstre, der spænder ben for detailhandlen. Dele af detailbranchen er udfordret af manglende leverancer, så deres lagre svinder ind.

- Mangel på mikrochips og lange fragttider for containertransport har skabt flaskehalsproblemer for elektronikforhandlere, og branchens salg fra april frem til august har også været lavere sammenlignet med samme måneder sidste år, selv om danskerne i år har haft større opsparinger at slå sig løs med, siger Morten Granzau.

Og ser man et par måneder frem, står detailhandlen til mere modvind i efteråret.

- Danskernes tjenesteforbrug er fortsat på sporet i sin genopretning. Senest er rekordmange danskere taget udenlands på efterårsferie. Videre kan stigende energipriser tage toppen af forbrugsglæden. Så selv om privatforbruget står til god fremgang over de kommende måneder, er det tvivlsomt, om det kaster vækst af sig i detailhandlen, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold