Hany El-Nabarawy, ejer af virksomheden Arab Mechanical Engineers lader sig inspirere hos Mountain Top i Frederikssund.

20.10.21 DIB Nyheder

Feteret egyptisk virksomhedsejer tager godt arbejdsmiljø med hjem fra Frederikssund

Den egyptiske virksomhedsejer Hany El-Nabarawy er blevet lidt af en tv-stjerne i sit hjemland. Med inspiration fra et besøg i Danmark har han skabt store ændringer i sin virksomhed. Nu har han hentet mere inspiration til godt arbejdsmiljø hos Mountain Top i Frederikssund.

For anden gang i sit liv har den egyptiske virksomhedsejer Hany El-Nabarawy besøgt Danmark. Første gang var i 2019, hvor han sammen med den egyptiske arbejdsgiverorganisation Federation of Egyptian Industries (FEI) var i Danmark for at se, hvordan danske industrivirksomheder arbejder med arbejdssikkerhed.

Her indså han bl.a., at han ikke beskyttede sine medarbejdere godt nok mod larm. Siden dengang har der også været pligt til at iføre sig høreværn på de mest larmende steder i hans virksomhed Arab Mechanical Engineers.

De forandringer, han har skabt og arbejder for at udbrede i Egypten, har gjort ham til lidt af en mediestjerne i sit hjemland. Hany El-Nabarawy er blevet omtalt i adskillige egyptiske nyhedsmedier og har fået et interviewindslag i TV-nyhedskanalen ”Sky News Arabia” om sit besøg i Danmark.

Dertil kommer, at han er en del af fotoudstillingen ”ARABISKE DRØMME”, som åbnede i maj 2021 i København. ARABISKE DRØMME fokuserer på unge i Mellemøsten og Nordafrikas drømme for fremtiden, og er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP). Programmet er finansieret af Udenrigsministeriet og støtter partnerskaber mellem det danske civilsamfund og organisationer i Egypten, Jordan, Tunesien og Marokko. I Egypten arbejder DI tæt sammen med FEI og virksomheder som Arab Mechanical Engineers.

Læs også (2019 artikel): Egyptisk direktør: Jeg vil tage dansk medarbejdertillid med hjem

Vil sprede kultur om sikkerhed og gensidig respekt

På sit første besøg i Danmark besøgte El-Nabarawy syv danske produktionsvirksomheder for at lære om, hvordan den danske tradition for gensidig tillid mellem medarbejdere og arbejdsgivere er med til at skabe sikre arbejdspladser.

Fra virksomheder som Dana Lim og Mountain Top (MT) tog han helt konkrete metoder som postkasser til medarbejderforslag, høreværn og førstehjælpskasser med hjem til familievirksomheden.

”I denne omgang er jeg rejst til Danmark for at fortælle om mine erfaringer med forbedring af arbejdsmiljøet i Arab Mechanical Engineers. Jeg er rigtig glad for denne mulighed og for, at jeg samtidig kan bruge lejligheden til at lære nye ting af Mountain Top,” forklarer Hany El-Nabarawy.

Besøget i Danmark gav også lejlighed til endnu en inspirationstur og et genbesøg hos Mountain Top i Frederikssund, hvorfra han ved sit første besøg hentede en del inspiration til det gode arbejdsmiljø.

Mountain Top (MT) er en globalt førende producent for udstyr til pickup trucks. Ole Jørgensen, der er teamleder hos MT, viste Hany El-Nabarawy rundt i fabrikken iført obligatorisk refleksvest og hvide sikkerhedssko.

”Mit besøg til Danmark betyder meget. Jeg prøver at implementere det, jeg ser her, i mit eget firma og i Egypten. Sådan kan vi sprede kulturen om sikkerhed og gensidig respekt,” siger Hany El-Nabarawy.

Arab Mechanical Engineers, som virksomheden hedder, er en af Egyptens største virksomheder inden for supermarked-reolsystemer og stilladser. Med sine 210 medarbejdere har virksomheden en førende markedsposition i den Egyptiske stålindustri.

Læs også: Energitung sværindustri: ”vi er ægte grøn omstilling”

Sikkerhed er et essentielt fokuspunkt i medarbejders trivsel

Hany El-Nabarawy vil udvide kapaciteten af sin virksomhed og samtidig forbedre arbejdsvilkårene for sine ansatte med inspiration fra danske virksomheder. Hos MT står han i et rum med paller stablet helt op til loftet. Her bevæger sorte metalbjælker sig langsomt rundt på en maskine. Hany El-Nabarawy rører ved bjælkerne og spørger Ole Jørgensen om sikkerhedsforholdene ved maskinen. Hany El-Nabarawy observerer og skriver noter i sin sorte notesbog.

Der er travlt i fabrikken, hvor 180 medarbejdere sikrer, at produktionen kan køre i døgndrift. For at få lov til at gå ind i de mest larmende rum må Hany El-Nabarawy tage ørepropper på. Det kender han til, for sådan er det også i dag på hans fabrik.

En virksomhed kan forvente at få et økonomisk afkast på 2,2 kr. retur for hver krone, der investeres i arbejdsmiljø. Samtidig øger forbedringer af arbejdsmiljøet produktiviteten på både private og offentlige arbejdspladser.

”Første gang, jeg var her, blev jeg inspireret af mange ting, jeg så hos MT. I dag efter to år ser jeg, at firmaet har udviklet sig,” siger Hany El-Nabarawy.

Læs også: 25 år med offensiv eksporthjælp

Arbejdsulykke har skabt forandringer

Forandringer er bl.a. sket, fordi der for ca. to år siden skete en arbejdsulykke hos Mountain Top. Det har sat sig spor i virksomheden, hvor personalet fokuserer benhårdt på arbejdssikkerhed. Hver dag hos MT indledes nu med et kort LEAN-møde med ledelsen, hvor arbejdsulykker er første punkt på agendaen. Det fortæller CEO for MT, Henrik Støwer Petersen.

”Vi tror på, at det her med at have et godt arbejdsmiljø er en pligt, vi har som firma. Vi skal sikre os, at vores medarbejdere kommer sikkert på arbejde og også kommer sikkert hjem igen. Det er også et spørgsmål om at have et miljø, hvor folk har lyst til at blive”.

MT har for eksempel indført et arbejdsskadesystem, hvor medarbejderne indmelder plasterskader. Hver gang en medarbejder tager et plaster, skriver vedkommende datoen og begrundelsen for skaden i et skema. Sådan måler de antallet af plasterskader og lærer, hvordan de kan forebygge dem i fremtiden.

”Det forbedrer arbejdssikkerheden i virksomheden. Det er et vigtigt take away for mig, som jeg vil indføre, når jeg kommer tilbage til Egypten," fortæller Hany El-Nabarawy.

Læs også: Brug for lærlinge? Husk halvdelen af befolkningen

Inspiration over landegrænser

I DI smiler Marie Gad, som er chef for Global Udvikling og Bæredygtighed, fra øre til øre. Hun glæder sig over, at DI’s samarbejder med erhvervsorganisationer er med til at sprede budskabet om godt arbejdsmiljø:

”Gennem vores indsats med udviklingsprogrammer som Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram er vi med til at sikre, at danske erfaringer også kommer andre til gavn. Et godt arbejdsmiljø er jo vigtigt alle steder i verden. Selvfølgelig især for den enkelte arbejder, men en sikker og tryg arbejdsplads har også lettere ved at vokse og skabe flere økonomiske muligheder. Det er også sket hos Arab Mechanical Engineers, siden de besøgte danske virksomheder første gang, og det håber vi at se meget mere af i fremtiden.”

Hos MT i Frederikssund er CEO Henrik Støwer Petersen imponeret over Hany El-Nabarawys tiltag og takker ham for besøget med et fast håndtryk.

”Vi er rigtig stolte af, at vi kan inspirere firmaer som Hanys til at gå ned ad den her rute. Det er der ingen tvivl om. Det er imponerende, hvad Hany har skabt, og det bliver endnu mere imponerende, når han trækker det hen til andre egyptiske firmaer og spreder det ud. Man kan kun blive stolt”.

Læs mere om DI udviklingssamarbejder 

Sarah Hersom
Skrevet af:

Sarah Hersom

Ole Krogsgaard

Ole Krogsgaard

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3352
  • Mobil +45 2128 8982
  • E-mail olkr@di.dk

Relateret indhold