Rekrutteringssituationen ude i virksomhederne er uden tvivl endnu værre i øjeblikket, end STAR’s undersøgelse viser, sigervicedirektør Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

05.10.21 DIB Nyheder

Forgæves rekrutteringer giver produktionstab til hver anden virksomhed

Knap hver tredje virksomhed rekrutterede forgæves i september 2021. Det har ført til produktionstab hos 44 procent af dem, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. ”Foruroligende”, mener DI.

Der er markant voksende rekrutteringsudfordringer i alle brancher. Det viser en helt ny rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som også oplyser, at ”31 procent af virksomhedernes rekrutteringsforsøg - målt over det seneste halvår - var forgæves i september 2021. Det er den højest målte forgæves rekrutteringsrate siden 2008 og en markant stigning i forhold til seneste måling i juni 2021, hvor den var på 22,5 pct.”

Opgjort i antal svarer det til 110.000 forgæves rekrutteringer i september 2021, og det tal bekymrer vicedirektør Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

- 110.000 forgæves rekrutteringer på et halvt år er et foruroligende højt tal. Endnu mere foruroligende er det, at den nye rekrutteringssurvey bygger på svar, der er indsamlet i halvåret fra december 2020 til maj 2021, hvor virksomhedernes søgen efter nye medarbejdere var på et noget lavere niveau, end det aktuelt er tilfældet, siger han.

Læs også: Sandahl: Klimakampen kræver flere hænder

Næsten halvdelen af virksomheder melder om produktionstab

Surveyen viser også, at alle brancher har stigende rekrutteringsudfordringer, selv om niveauet varierer meget mellem brancher. Størst er udfordringerne for ”Hoteller og restauranter”, ”Bygge & anlæg”, ”Undervisning” samt ”Kultur og fritid”.

- Alt tyder på, at udviklingen vil fortsætte, for efter afslutningen på denne survey er der kommet mange flere i job, og der er slået jobannoncer op som aldrig før. Der kan ikke herske nogen tvivl om, at rekrutteringssituationen ude i virksomhederne reelt er endnu værre i øjeblikket, end STAR’s undersøgelse viser, siger Steen Nielsen.

Han mener derfor også, at produktionstabet som følge af mangel på medarbejdere vil vokse. I Surveyen svarer 44 procent af virksomheder med rekrutteringsudfordringer, at de har produktionstab afledt heraf.

- Vi ved fra DI’s egne medlemsvirksomheder at 6 ud af 10 mangler kvalificerede medarbejdere i så stort omfang, at det udfordrer deres vækst. Derfor er der akut og langsigtet behov for reformer, der øget virksomhedernes adgang til kvalificerede medarbejdere, siger Steen Nielsen.

Læs også: DI: Alle danskere skal være rigere i 2030

Mangel på arbejdskraft er et varmt emne i erhvervslivet. Se her debat om emnet ved årets DI-topmøde den 28. september.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold