Adm. dir. Per Olesen (tv) fra Bornholms Andelsmejeri havde Bornholms byrådskandidater på rundtur ved en af torsdagens seks virksomhedsbesøg som led i DI's kampagnebustur op til kommunalvalget 16. november.

Foto: Lars Bøgeskov
29.10.21 DIB Nyheder

Løfte fra byrødder: Bøvl skal ryddes af vejen

Kommunalvalg: Besøg hos DI-medlemmer skaber politisk løfter om hurtigere sagsbehandling på Bornholm og bedre indsats for at sikre arbejdskraft i Herning og Holstebro.

Papirer bliver væk, og sagsbehandlingen er langsommelig og usmidig. Og trods løfter fra kommunen er det ikke blevet bedre. Vi har en løbende dialog og stiller gerne op, men vi efterlyser, at det giver resultater.

Sådan satte Jens Koefoed, formand for DI Byggeri Bornholm og direktør for PL Entreprise, scenen, da han torsdag morgen bød velkommen til 30 byrådskandidater, som havde takket ja til en tur med DI’s kampagnebus op til kommunalvalget den 16. november.

Busturen gik til to af øens virksomheder, hvor kommunens sagsbehandling blev et gennemgående tema, der fik politikerne til at love forbedringer efter næste valg. 

Politisk opbakning til at bremse bøvl

- Vi har fra politisk hold pligt til at gøre noget ved kulturen i forvaltningen, sagde Enhedslistens Helle Munk Ravnborg. Borgmester Thomas Thors (S) fortsatte:

- Det er utilfredsstillende, som det kører nu – jeg ved det. En af løsningerne, vi arbejder med, er en bedre organisering i kommunen, hvor medarbejderne kommer tættere på hinanden.

Bussen kørte herefter til Klemensker for at smage ost, få rundvisning og ikke mindst debattere på Bornholms Andelsmejeri. Adm. dir. Per Olesen lagde op til at forbedre samarbejdet mellem kommune og øens virksomheder gennem mejeriets eget eksempel med vandforsyning.

- Det skal dog nok løse sig. Jeg kæmper generelt for en bedre dialog mellem kommunen og de bornholmske virksomheder i fremtiden, sagde Per Olesen.

Læs mere om virksomhedsbesøg på Bornholm her

Busturen på Bornholm er et led i DI’s kampagne op til kommunalvalget den 16. november, hvor to valgbusser - en i østdanmark og en i vestdanmark – frem til 4. november i alt besøger 30 kommuner og 62 virksomheder. Dermed kommer erhvervslivets vilkår på dagsordnen og der bidrages til at styrke den lokale kontakt mellem virksomheder og lokalpolitikere. 

Læs mere om DI's kampagne her

Læs også: DI i valgkamp - Succes afhænger af samarbejde med kommuner

Vi har brug for at kommunen holder os i hånden og hjælper os med at overskue den jungle, papirarbejdet har udviklet sig til. Henrik Steen Jørgensen, adm. direktør, DOT A/S

Brug for besøg af skoleklasser

DI’s kampagnebus i den anden ende af landet kørte lokalpolitikere fra Holstebro og Herning ud til fire virksomheder.

15 lokalpolitikere fra Holstebro kommune besøgte snedkervirksomheden Bjarne Thomsen Tømrer- og Snedkerfirma ApS i Vinderup, der manglede faglært arbejdskraft. Samarbejdet med skolerne blev det store debatemne, fordi for få unge kender til uddannelse og karriere som tømrer, struktør eller støberitekniker.  

Direktør Søren Thomsen fra nabovirksomheden TM Entreprenørfirma ApS efterlyste besøg af skoleklasser, og i det hele taget et tæt samarbejde mellem skoler og erhvervsliv. En efterlysning, som alle partier tog godt imod.

- Det vi tager med tilbage fra besøget hos jer er, at det skal sættes i system, at der kommer erhvervspraktik i 8. klasse i hele kommunen, sagde borgmester H.C. Østerby (S).

Arbejdskraft var også på agendaen hos Vald. Birn A/S. Dels virksomhedens udfordring med at få kvalificeret arbejdskraft og behovet for hjælp til at tiltrække og fastholde flere udlændinge. Dels behovet for en lettere bureaukratisk proces, når jobcentrene er en del af løsningen.

Læs mere om politikernes virksomhedsbesøg i Holstebro her

Mister overblik i papirjungle

Mangel på hænder og hoveder blev også debatteret af 23 byrådskandidater fra Herning kommune, som besøgte DOT A/S i Brande og Greenbox A/S i Aulum. Adm. direktør Henrik Steen Jørgensen, DOT A/S, satte ord på arbejdet med at få udenlandske medarbejdere til at komme og blive i kommunen.

- Vi vil gerne hjælpe med at formidle bolig og job til ægtefæller til de mange primært polske, litauiske og lettiske medarbejdere, vi beskæftiger. Men vi har brug for, at kommunen holder os i hånden og hjælper os med at overskue den jungle, papirarbejdet har udviklet sig til, sagde Henrik Steen Jørgensen.

Han foreslog derfor en mere enkelt kontakt til rådhuset, bl.a. ved at indføre én indgang, så virksomhederne har en bestemt virksomhedskonsulent, der kan guide dem gennem systemet.

Et forslag, som borgmester Dorte West var åben over for, når det gælder små og mellemstore virksomheder. Hos Greenbox forklarede direktør Mogens Jeppesen om manglen på højtuddannede medarbejdere.

- Som politikere kan I være med til at sætte fokus på iværksætteri og sammen med vores uddannelsesinstitutioner skabe et miljø i Herning, hvor innovation er nøgleordet. Det har blandt andet haft rigtig positive erfaringer med i Odense, sagde Mogens Jeppesen.

Læs mere om politikernes virksomhedsbesøg i Herning her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Pihl

Louise Pihl

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0177
  • Mobil +45 2566 6312
  • E-mail lop@di.dk

Relateret indhold