Meget tyder på, at der snarere bliver tale om flere end færre byrder i de kommende år, vurderer underdirektør Kim Haggren, SMV-chef i Dansk Industri (DI).

07.10.21 DIB Nyheder

Ny SMV-chef støtter Frederiksens ambition om færre og bedre love

I Folketingets åbningstale talte statsministeren om færre og bedre lovforslag, og at virksomheder ikke væltes omkuld af lovmøllen. Kim Haggren – ny SMV-chef i DI – foreslår Folketinget at sætte mål om at lette administrative byrder for 3 milliarder kroner.

Statsminister Mette Frederiksen havde i sin tale ved Folketingets åbning fokus på danske virksomheders vilkår. Blandt andet talte hun for færre og bedre lovforslag, og at virksomheder ikke skal væltes omkuld af lovmøllen.

- Det er et helt rigtigt fokus at se på antallet af love, men også på de mange regler, der indebærer administrativt besvær for virksomhederne. Næst efter mangel på medarbejdere er bøvl og byrder det, som danske virksomheder ser som den største forhindring for vækst. Og vi er enige med statsministeren i, at byrderne er vokset støt gennem årene.

- Det bør være et politisk mål allerede i dette folketingsår at sætte et mål om reducere administrative byrder med 3 mia. kr. frem mod 2030, siger SMV-chef i Dansk Industri (DI), underdirektør Kim Haggren.

Sker det, vil det være et nybrud i forhold til udviklingen siden 1998. Antallet af gældende love og bekendtgørelser er ifølge en optælling fra DI vokset fra knap 5.000 i 1998 til godt 9000 i 2021.

- Der var en periode fra 1993 til 1998, hvor der var et markant fald i antallet af love og bekendtgørelser. En gentagelse af det ville være hjerteligt velkomment, siger Kim Haggren.

Læs også: Fartlettelse for lastbiler trækker administrative byrder i plus

Udsigt til flere byrder

Han mener, det bør være et politisk mål allerede i dette folketingsår at sætte et mål om reducere administrative byrder med 3 mia. kr. frem mod 2030. Ifølge underdirektøren tyder meget dog på, at der snarere bliver tale om flere end færre byrder i de kommende år. Og regeringen har selv udtalt, at især nye EU-krav til grøn omstilling og krav om rapportering på virksomhedsniveau og på produktniveau vil indebære byrder for virksomhederne.

- Vi taler om bæredygtigheds-rapportering, krav til information om materialer, klimaaftryk, informationsudvekslingssystemer, skærpede krav til oplysninger om byggevarers bæredygtighed og meget, meget mere. For mange virksomheder er det et skræmmende scenarium, og derfor er det vigtigt, at disse byrder bliver så små som muligt, siger Kim Haggren.

Han påpeger, at DI netop har afleveret en pakke med 26 forenklingsforslag til regeringens EU- og Regelforum. Forslagene skal blandt andet gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til DK, lette sagsgange inden for byggeriet og sikre enklere lønindberetning.

- Vi håber, at der bliver lyttet og ikke mindst handlet. I EU har de fået fornyet fokus på problematikken og EU-kommissionsformanden har fremført et forslag om, at der skal en byrdefuld regel ud, hver gang der kommer en ny byrdefuld regel ind. Vi opfordrer Mette Frederiksen til at gennemføre noget lignende i Danmark, siger Kim Haggren.

Læs også: Gamechanger: EU vil stille krav om ”digitalt produktpas”

Fakta

DI foreslår

- ”One in, one out”-konceptet indføres i Danmark. DI vil identificere regler, der kan fjernes ved eksisterende og nye lovregler.

- Når en lov skal revideres, skal den samtidig gennemgås for mulig regelforenkling

- Der skal indføres et nyt  byrdereduktionsmål. Det er historisk set det værktøj, der har fungeret bedst

- DI har i 2030-planen forpligtet sig på at reducere byrderne med 3 mia. kr. inden 2030. DI spiller forslag ind, der skal nå denne målsætning.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Malene Dall Sørensen

Malene Dall Sørensen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3503
  • Mobil +45 2869 4085
  • E-mail mads@di.dk

Relateret indhold