Det er positivt, at statsministeren i sin åbningstale til Folketinget anerkender, at der mangler arbejdskraft, men vi mangler stadig at få omsat ord til handling, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

05.10.21 DIB Nyheder

Sandahl: Klimakampen kræver flere hænder

Statsministeren prioriterede den grønne omstilling i åbningstale til Folketinget. Vi skal sikre arbejdskraft til at løfte opgaven, mener DI.

Statsminister Mette Frederiksen stemplede i sin åbningstale til Folketinget ind i klimakampen. Men der er brug for flere hænder og hoveder for at omsætte ambitioner om grøn omstilling til handling.

Det mener DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, for manglen på arbejdskraft risikerer at bremse landets udvikling, vækst og den grønne omstilling. Derfor efterlyser DI’s adm. direktør mere ansvar og handling i den kommende politiske sæson, så vi kan fremtidssikre Danmark.

- Vi risikerer at forsinke den grønne omstilling, hvis vi ikke får flere hænder ud i virksomhederne, der kan skabe, udvikle og producere grøn teknologi. Det er vigtigt for virksomhederne, vores konkurrencekraft og Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

Statsminister Mette Frederiksen gjorde det i sin åbningstale klart, at klimakrisen er så voldsom, at selv når vi udfaser gas og olieproduktion, bygger energiøer, genanvender mere affald, omstiller vejtransport, gør landbruget mere bæredygtigt og indfører CO2-afgifter, så er det ikke nok.

Læs hele talen her.

Vi risikerer at forsinke den grønne omstilling, hvis vi ikke får flere hænder ud i virksomhederne, der kan skabe, udvikle og producere grøn teknologi. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Mangler 32.000 medarbejdere

Statsministeren beskrev også, hvordan regeringen vil forene høje, grønne ambitioner med gode arbejdspladser.

Men den forening kræver nye tiltag, så de mange virksomheder, der hver dag holder hjulene i gang i Danmark og dansk økonomi, ikke bliver bremset i opsvinget, pointerer Lars Sandahl Sørensen.

Mangel på arbejdskraft rammer erhvervslivet i bred forstand. Ifølge DI’s seneste analyser står danske virksomheder med et behov for at ansætte ekstra 32.000 medarbejdere. Samtidig peger seks af ti virksomheder på, at netop manglende hænder er deres største hovedpine i øjeblikket.

- Det er positivt, at statsministeren i sin tale anerkender, at der mangler arbejdskraft, men vi mangler stadig at få omsat ord til handling, siger DI-direktøren.

Læs også: Forgæves rekrutteringer giver produktionstab i hver anden virksomhed

Alle kompetencer skal i spil

Mangel på arbejdskraft kan ifølge DI’s topchef imødekommes ved at få alle kompetencer i spil, tiltrække udenlandsk arbejdskraft og justere i skatten.

- Der er brug for at se på incitamenter til at få flere unge i arbejde og flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Derudover skal beløbsgrænsen sættes ned, så det bliver lettere at hente udenlandsk arbejdskraft. Grænsen for topskat bør hæves, så det bliver mere attraktivt at gå på arbejde, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Bredt flertal løser en af de sværeste klimaudfordringer

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold