Lars Sandahl Sørensen og hans direktørkollegaer I DI er i denne periode på bustur med byrådsmedlemmer til virksomheder i de danske kommuner.

Foto: Sif Meincke
01.11.21 DIB Nyheder

Sandahl: Stem for bedre vilkår til det lokale erhvervsliv

I virkeligheden, er det såre simpelt: Vi sikrer bedst velfærd og udvikling ved at sikre de absolut bedste vilkår for de lokale virksomheder og deres medarbejdere, skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Indlægget er også bragt i Avisen Danmark

Snart skal vi til stemmeurnerne og beslutte, hvem der skal sætte den politiske kurs i Danmarks 98 lokalsamfund de kommende fire år. Siden kommunalvalgkampen begyndte, har mine kolleger og jeg haft fornøjelsen af at møde lokale virksomheder, borgere og politikere i mange af landets kommuner – og vi har flere spændende besøg på vej.

Det er inspirerende at være med på de lokalpolitiske debatter, og der er ingen tvivl om, at der er meget på spil. Der bliver vendt spørgsmål som, hvor skal den næste omfartsvej ligge? Hvordan sikrer vi sunde institutioner til vores børn? Hvordan griber vi bedst den grønne omstilling an? Hvordan får vores ældre den bedste pleje? Og jeg kunne blive ved. Uanset partifarve og geografisk placering, er alle optagede af, hvordan vi får bedre velfærd og udvikler det respektive lokalsamfund, så vi giver en bedre by videre til næste generation.

Læs også: DI i valgkamp: Erhvervslivs succes afhænger af samarbejde med kommuner

I virkeligheden er det såre simpelt

Det lyder måske meget stort, svært og kompliceret, men i virkeligheden, er det såre simpelt. Vi sikrer bedst velfærd og udvikling ved at sikre de absolut bedste vilkår for de lokale virksomheder og deres medarbejdere. Derfor er det mere afgørende end nogensinde, at vælgerne også holder et vågent øje med, hvordan de lokale kandidater ser på erhvervspolitikken.

Velfærd er ikke gratis. I valgdebatterne er der mere fokus på, hvordan pengene skal bruges, end hvordan vi skaffer dem. I 2020 bidrog danske virksomheder og deres medarbejdere med 560 mia. kr. til statens og kommunernes budgetter. Det er altså hver anden krone, der bliver brugt i det offentlige, som er finansieret af det private. Når vi sender børnene i skole og besøger lægen, kan vi takke den lokale brugsforening, frisøren og produktionsvirksomheden. For de har alle været med til at sikre, at vi har råd til den velfærd, som vi alle ønsker os.

Læs også: Kommunalpolitisk debat på 62 DI-virksomheder

10 års målinger overordnet tilfredshed

I mere end 10 år har DI målt på erhvervsvenligheden i de danske kommuner. Vi spørger flere tusinde virksomheder, hvordan de oplever de lokale rammevilkår. Det er tydeligt, at virksomhederne og deres medarbejdere er stolte af deres egen kommune. De er engagerede i det lokale miljø og ønsker et godt samarbejde med kommunen. Undersøgelsen viser, at virksomhederne overordnet er tilfredse – lidt mere i de jyske kommuner, end de fynske – men der i den grad stadig plads til forbedring. 

Det gælder bl.a. i forhold til at sikre adgang til arbejdskraft. Tusindvis af virksomheder mangler akut hænder. Den udfordring kan vi bl.a. løse ved at sikre et bedre samarbejde mellem jobcentre og virksomheder og belønne seniorer, der tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet. Derudover skal dimittender hurtigere i job og der er et stort potentiale i at koble skoler og virksomheder tættere sammen, så faglærte hurtigere og nemmere kan gøre en forskel i virksomhederne.

Læs også: ”Udenlandske medarbejdere er en enorm ressource”

Én stemme tæller dobbelt ved dette valg

Hvis vi alle får lidt mere, kan vi også give mere. Derfor er det en god ide at skrue på skatter og afgifter, så det bliver mere attraktivt at gå på arbejde og investere. Mange af de virksomheder, som jeg møder, er udfordret af bureaukrati og alt for lange sagsbehandlingstider. Det gælder især i forhold til byggeri. På lokalpolitisk niveau kan man nå langt ved at modernisere og digitalisere services og ydelser til gavn for borgere, virksomheder og medarbejdere i kommunen.

Selv om vi kun har én stemme, så tæller den mindst dobbelt så meget ved dette valg. For de lokalpolitiske beslutninger har stor betydning for, hvordan vi på nationalt niveau prioriterer og handler. Uanset hvilken sektor man arbejder i, så håber jeg, at danskerne stemmer for et stærkere og bedre lokalt erhvervsliv. De lokale virksomheder er nemlig helt afgørende for at sikre lokal vækst, arbejdspladser og velfærd.

Læs også: Løfte fra byrødder: Bøvl skal ryddes af vejen på Bornholm

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Pihl

Louise Pihl

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0177
  • Mobil +45 2566 6312
  • E-mail lop@di.dk

Relateret indhold