30.11.21 DIB Nyheder

DI: Faldende ledighed er både godt og dårligt nyt

Ledigheden fortsætter med at falde og har ikke været lavere siden december 2008. Der er brug for politiske initiativer, som kan skaffe virksomhederne arbejdskraft, mener DI.

Der blev 6.300 færre ledige i oktober, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed fortsætter udviklingen i samme retning som i de seneste mange måneder. Der er samlet set 87.900 ledige, hvilket er det laveste siden december 2008.

- Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at fremgangen på arbejdsmarkedet fortsat er så kraftig. Måned efter måned kommer flere i beskæftigelse, og der bliver færre ledige. Mangel på råvarer, mangel på medarbejdere og endnu en bølge med covid-19 slår altså ikke virksomhederne ud, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

- Det er en fantastisk positiv udvikling for både lønmodtagerne og det danske samfund. Men mønten har to sider. Virksomhederne bliver mere og mere pressede af, at de ikke kan ansætte de medarbejdere, de har brug for. Det betyder, at vi ikke får de gevinster ud af opsvinget, som vi kunne have fået,  siger Steen Nielsen.

- Virksomhedernes behov for flere medarbejdere er enormt stort. Der er masser af jobopslag og mange rekrutterer forgæves. Ledigheden falder i et tempo, som vi ellers ikke har været i nærheden af siden 2007. Der er i forvejen få ledige, og som tiden går, kan de ledige, der er tilbage, besætte en mindre og mindre del af de ledige job, siger Steen Nielsen.

-  Manglen på medarbejdere vil blive forværret, når virksomhederne til næste år mister medarbejdere, som går på tidlig pension. Derfor er der al mulig grund til at tage andre værktøjer i brug, hvis vi skal fortsætte fremgangen. Man kan for eksempel gøre det mere attraktivt for seniorerne at forblive i arbejde, tilskynde flere indvandrere til at tage et job eller give virksomhederne bedre muligheder for at tiltrække udenlandske medarbejdere, siger Steen Nielsen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold