Landets kommuner kan gøre rigtig meget for at hjælpe virksomhederne med adgangen til kvalificeret arbejdskraft, siger DI-direktør Anders Søndergaard Larsen, der deltog i DI's kampagne op til valget, hvor lokalpolitikere i 30 kommuner blev inviteret på virksomhedsbesøg.

Foto: Anders Bach
16.11.21 DIB Nyheder

Tillykke med valget: Her er erhvervslivets ønsker til landets nyvalgte politikere

Mere arbejdskraft og mindre trængsel står øverst på erhvervslivets ønskeseddel til de nyvalgte politikere i kommuner og regioner, viser DI-analyse.

De nyvalgte politikere i landets kommuner og regioner skal i den kommende valgperiode først og fremmest hjælpe virksomhederne med at skaffe arbejdskraft og med at komme trængslen til livs. Sådan lyder erhvervslivets ønskeseddel til de nye lokalpolitikere ifølge en ny analyse fra Dansk Industri.

Analysen bygger på svar fra knap 7.800 danske virksomheder over hele landet, og den viser, at infrastruktur, transport og arbejdskraft er de områder, som erhvervslivet mener, er det vigtigste, de nyvalgte politikere bør prioritere.

DIs medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen, ønsker alle politikerne tillykke med valget og en veloverstået valgkamp. Nu venter opgaverne, hvor netop manglen på hænder og hoveder er den største udfordring for landets erhvervsliv. 

- Landets kommuner kan gøre rigtig meget for at hjælpe virksomhederne med adgangen til kvalificeret arbejdskraft, og derfor bør det være en af de vigtigste prioriteter for de nyvalgte politikere, siger DI-direktøren.

Infrastruktur central

I DI’s analyse siger hver tredje virksomhed, at kommunerne bør prioritere indsatsen for bedre infrastruktur og den lokale transport. På andenpladsen kommer kommunernes indsats for at skaffe arbejdskraft – her mener 29 procent af virksomhederne, at de nyvalgte først og fremmest bør sætte ind.

- Det stemmer fuldstændig overens med det, vi har hørt under hele valgkampen, når vi har været rundt i hele landet med vores valgbus og har snakket med rigtig mange virksomheder. Trængsel og mangel på arbejdskraft er som regel det, vi hører, at virksomhederne er mest optaget af, siger Anders Søndergaard Larsen.

Læs mere om  DI's valgkampagne her: Succes afhænger af samarbejde med kommuner

- Virksomhederne og deres medarbejdere oplever hver eneste dag besværet med at komme frem i trafikken og aflevere ungerne og derefter komme på arbejde til tiden. Det ville i den grad fremme erhvervsvenligheden, hvis lokalpolitikerne vil gøre noget ved trængslen, siger Anders Søndergaard Larsen.

Brug flere private leverandører 

Med i toppen af erhvervslivets ønskeseddel er også et ønske om brug af flere private leverandører i den offentlige sektor.

- Erhvervslivet kan bidrage til at løse de offentlige opgaver mere effektivt og på den måde frigøre penge til bedre velfærd – f.eks. i ældreplejen. De private leverandører er hver eneste dag til eksamen hos deres kunder, og derfor er det helt afgørende for dem, at de kan levere kvalitet. Det kan også komme vores lokalsamfund til gode, siger Anders Søndergaard Larsen.

Få bugt med bureakratisk bøvl

Sagsbehandlingstider i kommuner og regioner er et andet område, som erhvervslivet finder vigtigt, at politikerne gør noget ved.   

- Det gælder ikke mindst ventetiderne i byggesager. I den seneste valgperiode er behandlingstiderne i byggesager steget fra 36 til 52 dage i gennemsnit. Virksomhederne har svært ved at forstå, hvorfor der nogen steder kun er fire dages ventetid, mens det andre steder er helt op til 192 dage. Det går ikke, for det koster både vækst og arbejdspladser, siger Anders Søndergaard Larsen.

Læs også: Bedre børnepasning skaffer medarbejdere

Anders Søndergaard Larsen

Anders Søndergaard Larsen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3799
  • Mobil +45 2060 6962
  • E-mail asl@di.dk

Relateret indhold