I Roblons hjemby Frederikshavn har borgmester og lokale politikere gebbem Business Region North Denmark (BRN) sikret hurtigere bredbånd til de mindre byer i den nordjyske kommune.

Foto: Colourbox
12.11.21 DIB Nyheder

Fiber i jyske yderområder gør virksomheder glade

Hurtig udrulning af fibernet i jyske yderkommuner er blandt grundene til, at virksomheder roser digitaliseringen i disse kommuner. Men det bør gå endnu hurtigere, mener Roblon A/S, der producerer størsteparten af indholdet i  fiberkabler og eksporterer for over 250 mio. kr. om året.

Frederikshavns eneste børsnoterede virksomhed hedder Roblon A/S. Den producerer og eksporterer blandt andet fiberoptiske kabler for over 250 mio. kr. om året. Faktisk rejser Roblons tekniske direktør, Kim Müller, cirka 120 dage hvert år for at se på internet i resten af verden.

Det gør ham bekymret.

- I Asien, USA og resten af Europa er udrulningen af full blown fibernet og opstillingen af 5G-master i fuld gang. De gør det rent faktisk. I Danmark hænger vi fortsat i digitaliseringsbremsen, siger Kim Müller.

Læs også: Tesla-eventyr i Tønder efterlyser arbejdskraft

Sæt klare mål for digital værdiskabelse

I Roblons hjemby Frederikshavn har borgmester og lokale politikere dog fået budskabet om onlinemotorvej bragt videre til Business Region North Denmark (BRN). Det har sikret hurtigere bredbånd til de mindre byer i den nordjyske kommune, og det er formentlig også en af årsagerne til, at Frederikshavn Kommunes digitale rammer er blandt dem, der får størst roser af virksomhederne i DI’s årlige undersøgelse ”Lokal Erhvervsvenlighed”.

- Lokalpolitikerne kan skabe bedre vilkår for deres borgere og for virksomhederne og samtidig skabe mere vækst og flere arbejdspladser, hvis de sætter klare politiske mål for den digitale værdiskabelse i kommunen. Det er helt afgørende for virksomhederne og deres medarbejdere, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: Digital Europe programmet sætter gang i støttemidler

Taxidroner i Japan, og 6G i Finland

Roblons tekniske direktør peger på, at Danmarks største styrke på eksportmarkederne altid har været, at vi er et innovationsland, der dels kan udvikle og dels kan omstille os hurtigt og smidigt.

- Danmark har nogle af verdens højeste produktionsomkostninger. Digitalisering er nøglen, hvis vi ikke skal tabe til lande som for eksempel Japan, der eksperimenterer med førerløse taxidroner, der skal kommunikere via 5G. Og Finland, der allerede nu taler om 6G og 7G, siger Kim Müller.

Hans håb er, at politikerne herhjemme vil forstå, at det er nu, Danmark skal op på den store klinge, hvis erhvervslivet som helhed ikke skal miste sin største ’edge’.

- Hvad nu, hvis den danske virksomhed, der har den bedste løsning på sit felt, ligger i Struer? Skal den så ærgre sig over at bo der, fordi Østeuropa har hurtigere datanet, spørger Kim Müller retorisk.

Hans pointe er, at der er masser af innovationskraft udenfor København, Aalborg, Aarhus, Odense og Esbjerg. Og muligheder for at uddanne – og holde på – unge mennesker, og dermed job, liv og skatteindtægter fra lokalsamfundene. Men det nytter nul, hvis internettet halter.

- Det samme gælder virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der håndterer store datapakker – ja efterhånden også familier, hvor mange streamer. Danmark knækker, hvis hastighed afhænger af postnummer, siger Kim Müller.

Læs også: Sandahl: Stem for bedre vilkår til det lokale erhvervsliv

Yderkommuner har været hurtige

Udfordringerne omkring hastigheder på nettet er dog langtfra begrænset til yderområder. En ny analyse fra DI viser eksempelvis, at jyske kommuner er markant bedre til digitalisering end for eksempel de sjællandske kommuner. Hovedstaden og Nordsjælland er ifølge analysen de områder, hvor virksomheder i størst udstrækning ønsker sig, at kommunerne prioriterer digitale rammer for at hjælpe væksten i virksomhederne.

- Derfor opfordrer DI lokalpolitikerne her op til kommunalvalget til at prioritere indsatsen for eksempelvis bedre bredbånd, mere digital selvbetjening og bedre digital service for borgere og virksomheder, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.

På analysens  top 3 over landets bedste digitale kommuner optræder Morsø, Varde og Fredericia. Bedst placerede sjællandske kommune er Ballerup på en sjetteplads.

- Hvis flere lokalpolitikere gjorde ligesom i Morsø, Varde og Fredericia, så kunne vi for alvor få sat skub i den digitale udvikling i Danmark. De bedste kommuner er eksempler på, at det ikke bare er et spørgsmål om at rulle bredbåndskabler ud. Det handler om politisk vilje til at investere i bedre lokal service ved brug af digitalisering og teknologi, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Læs analysen: Store forskelle på de digitale rammer i kommunerne 

Digitalisering har båret os gennem pandemien

Hun fremhæver blandt andet Morsø Kommune, hvor en kommende plan for digitalisering skal fremme uddannelse, sundhed, erhvervsliv, kommunale tjenester mv. ved brug af den digitale værktøjskasse og digitale løsninger, siger Rikke Hougaard Zeberg.

- Danmark er generelt blandt de førende lande i verden til at skabe værdi med digitalisering. Det har vi nydt godt af under pandemien, hvor vi har klaret os bedre en de fleste andre lande. Det skyldes bl.a., at vi er gode til at udvikle digitale løsninger i tæt samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige, som f.eks. smittestop-app’en, siger branchedirektøren.

Hun mener, vi skal vi bruge de erfaringer til for eksempel at blive meget bedre til at udnytte de mange data om vores helbred, energiforbrug og trafikmønstre.

- Får vi flere kommuner med, kan vi tage et stort skridt fremad. Det kan borgere og virksomheder passende bruge det kommende kommunalvalg til at nævne for de lokale kandidater, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: DI Digital: Stort potentiale for lokal digitalisering

Fakta

Roblon A/S
Producerer produkter der indgår i fremstilling af fiberoptiske kabler samt produkter til energisektoren

Stiftet 1957

Hovedkvarter Frederikshavn.

Produktion i Gærum (DK) og North Carolina (USA).

Salg og indkøb Amsterdam

Eksporterer 98 pct.

Medarbejdere i alt cirka 200 – heraf 100 i Danmark

Omsætning 2020: 265 mio. kr.

Læs mere om Roblon

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen

Fagleder, Telepolitik

  • Direkte +45 3377 4808
  • Mobil +45 2437 0173
  • E-mail mokr@di.dk

Relateret indhold