"På asfaltsområdet oplever vi, at kommunerne har et stort fokus på bæredygtighed og bruger meget tid på at tale om det. Men der er ikke handling bag ordene, når de køber ind, og vi så gerne, at der i endnu flere udbud stilles grønne krav," siger Lars Kim Jørgensen, divisionsdirektør hos entreprenørvirksomheden Arkil A/S.

29.11.21 DIB Nyheder

Fire virksomheder til kommuner ”I mangler grønt fokus”

Lemvigh-Müller, Elis Danmark A/S, Aalborg Portland og Arkil A/S oplever alle, at kommuner taler om bæredygtighed men køber ind efter pris. De opfordrer kommunerne til at lade bæredygtighed vægte højere.

Fire store virksomheder på tværs af brancher opfordrer nu de danske kommuner til at prioritere bæredygtighed og miljø højere i deres udbud.

Blandt dem er Danmarks største cementproducent Aalborg Portland. Her oplever Thomas Uhd, Head of Sustainability & External Relations, at kommunerne ” ikke vægter krav til bæredygtighed i udbud af byggeri og infrastruktur.”

- Når der ikke er krav til CO2 og bæredygtighed, så vil pris og standardudbud styre udbuddet, og dermed vil man ikke indkøbe produkter, materialer eller løsninger med en bæredygtighedsprofil, siger Thomas Uhd.

Samme oplevelse har Lars Kim Jørgensen, divisionsdirektør hos entreprenørvirksomheden Arkil A/S.

- På asfaltsområdet oplever vi, at kommunerne har et stort fokus på bæredygtighed og bruger meget tid på at tale om det. Men der er ikke handling bag ordene, når de køber ind, og vi så gerne, at der i endnu flere udbud stilles grønne krav, siger Lars Kim Jørgensen.

Læs også: Fiber i jyske yderområder gør virksomheder glade

Håber på flere krav

Tekstil- og vaskerivirksomheden Elis Danmark A/S oplever ligeledes, at kommunerne har gode intentioner om at prioritere bæredygtighed i udbud.

- Men til og sidst vægtes bæredygtighed ganske, ganske lidt. Det kan vi se i tildelingskriterierne. Vi ser alt for få eksempler på kommuner, som rent faktisk lever op til ambitionerne og det talte ord. Kort sagt: Alt for meget snak og ingen handling, siger adm. direktør Henrik Luxhøj.

I Danmarks største stål- og teknikgrossist Lemvigh-Müller mener Pernille Kiær Sørensen, Head of Sustainability, at kommunerne kunne rykke rigtig meget på den bæredygtige udvikling på grund af de store indkøb.

- Vi så gerne, at de gik forrest og viser vejen. Vi er i fuld gang med at geare os til en mere bæredygtig fremtid, og vi forventer – og håber - at der kommer flere bæredygtige krav i de offentlige udbud, siger Pernille Kiær Sørensen.

Læs også: Søg grønne milliontilskud i 2022 - her er datoerne

Bæredygtighed vægter kun 3 procent

Det er dog ikke kun virksomhederne, der kan konstatere, at det grønne vægter mindre end pris i offentlige udbud. Ifølge Ole Helby Petersen, der er forsker på RUC, vægter miljø og bæredygtighed kun ca. 3 procent i offentlige udbud, mens pris er langt det mest afgørende.

Desuden viser en anden analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at under halvdelen af offentlige udbud indeholder et bæredygtigt element.

- Vi har også lavet en gennemgang af kommunernes indkøbspolitikker, som viser, at hver fjerde kommunes indkøbspolitik mangler fokus på bæredygtighed. Det tal skal væsentligt op, siger branchedirektør Jakob Scharff, DI Service.

DI anbefaler, at 80 procent af de offentlige vareindkøb skal være bæredygtige i 2025.

- Det kræver en øget efterspørgsel på de grønne løsninger, som kan hjælpe kommunerne med at nedbringe deres miljø- og klimaaftryk. For når udbud primært tildeles på baggrund af laveste pris, kan virksomhederne ikke konkurrere på deres grønne løsninger. Det betyder, at virksomheder, der ville kunne bidrage med kvalitetsmæssige bedre og/eller mere miljørigtige løsninger ikke får mulighed for det. Og det bremser udviklingen af innovative og grønne løsninger, siger Jakob Scharff.

Læs også: “Jeg frygter ganske enkelt at blive klasket op på væggen for at love noget, jeg ikke kan dokumentere”

Opfordrer til dialog

I Kommunernes Landsforening finder cheføkonom Morten Mandøe det positivt, at virksomhederne vil bidrage til kommunernes fokus på grønne indkøb.

- Jeg håber derfor – og vil gerne opfordre til – at leverandørerne tager dialogen i forbindelse med de konkrete udbud, så de på den måde kan dele deres viden, kvalificere processerne og udfordre kommunerne, siger Morten Mandøe.

Han fortsætter

- Det kan dog være vanskeligt at skabe konkurrence om grønne elementer, da det kræver metoder, der på et ensartet grundlag kan sammenligne forskellige grønne produkter og ydelser. I stedet kan det være mere oplagt for kommunerne at arbejde med grønne mindstekrav i forbindelse med deres udbud.

Læs også: Brugte kontormøbler bliver førstevalg i Region Syddanmark

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Alexandra Thempler

Alexandra Thempler

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3641
  • Mobil +45 5218 5918
  • E-mail altl@di.dk

Relateret indhold