“Jeg frygter ganske enkelt at blive klasket op på væggen for at love noget, jeg ikke kan dokumentere”
Jan Bertelsen er drivkraften bag en grøn revolution i møbelvirksomheden Scan Office. men han slår sig ikke på brystet af frygt for at blive beskyldt for ”greenwashing”. DI opfordrer til, at man er mere modig.
Han har gang i noget godt, og han ved det. Alligevel er Jan Bertelsen, salgsdirektør og medejer af Scan Office, bekymret for at hæve den ‘grønne’ fane og fremstå mere miljørigtig, end de nøgne facts kan dokumentere. Derfor går han stille med dørene. Også selv om han intuitivt ved, at der er nok at rose sig selv og virksomheden for.
– Jeg frygter ganske enkelt at blive klasket op på væggen for at love noget, jeg ikke kan dokumentere. Så derfor er vi nok lidt for tilbageholdende, siger Jan Bertelsen.
Den danske producent og leverandør af kontormøbler er på mange måder banebrydende. Det skyldes i høj grad virksomhedens store fokus på bæredygtighed, der på få år har flyttet godt en fjerdedel af omsætningen over på grønne produkter.
Det kan være svært at bevise præcist, hvor grønne vi er, og jeg vil ikke klandres for at gøre os bedre, end vi er Jan Bertelsen, salgsdirektør og medejer af Scan Office
Randers Sygehus sidder på eget affald
Stole støbes af sorteret plastaffald, hæve/sænkeborde restaureres og genanvendes, og whiteboards skæres til i nye mål med bambusrammer, så man undgår den forurenende produktion.
– Det her kan faktisk blive til et dansk eksporteventyr, siger Jan Bertelsen:
– Vi ved godt, vi i Danmark skal leve af innovation, og der er rigtig meget. Vi samarbejder med små nystartede virksomheder, som har masser af grønne ideer og nye måder at tænke på. Men det kan være svært at bevise præcist, hvor grønne vi er, og jeg vil ikke klandres for at gøre os bedre, end vi er.
På Randers Sygehus kan man eksempelvis i dag sætte sig på stole, der er lavet af det affald, som hospitalet ellers ville have smidt ud. Emballage, plastikflasker og køkkenaffald er støbt om til møbler, men det er ikke altid til at sige, hvor høj genanvendelsesgraden er.
– Hvis vi får en virksomhed til at opsamle deres affald, så de kan få det genanvendt, betyder det jo ret meget, hvad det er for en type affald. Jeg kan ikke være helt sikker på, om der er 85 procent genanvendt plast – eller om det kun er 78. Og det gør det vanskeligt for mig at love noget. Men jeg ved jo godt, at det er langt bedre for miljøet og CO2-aftrykket, at vi producerer de stole her i landet, end at de bliver lavet som nye i Asien eller Østeuropa og så transporteret hertil, siger Jan Bertelsen.
Læs også: Emballagepionerer tror på en fremtid med meget mere genbrug
Vil stort set udfase nye råvarer
Ideerne til genanvendelse er der til overflod. Både fra Jan Bertelsen, medarbejderne og de små og mellemstore virksomheder, Scan Office, som holder til i Herlev, arbejder sammen med. Om det er opsamling af de fiskenet, der ligger på bunden af havet, så de kan blive til nye møbler, genanvendelse af plastflasker, der bliver til slidstærk møbelpolstring eller pap, der granuleres og presses til bordplader.
– Mulighederne er enorme. Og vi har et mål om, at vi stort set skal udfase alle nye materialer over de næste fem år, så det hele kommer fra genanvendelse, siger Jan Bertelsen.
Han er helt med på, at der er krav, som skal opfyldes for at kunne sælge produkter som værende grønne, og der bliver begået fejl undervejs. Men de bliver ikke gentaget.
– Tag vores genanvendte whiteboards. Det er virkelig en stor miljøbelastning at producere dem fra nye. Vi skærer dem op i nye formater, og jeg tænkte, at bambusrammer ville være godt, fordi det er en græsart, så der ikke skulle bruges træ. Men så blev jeg skudt i skoene, at vi var med til at fremme skovhugst, fordi nogle bambus-dyrkere rydder skov for at få plads til deres marker. Derfor er alt FSC-mærket i dag. Så ja, vi træder ved siden af nogle gange, men vi gør det kun én gang, siger Jan Bertelsen.
Læs også: Brugte kontormøbler bliver førstevalg i Region Syddanmark
Øget efterspørgsel på miljørigtige løsninger
Hos Dansk Industri er man helt med på, at der er en stor nervøsitet hos medlemmerne for at falde i en ”greenwashing”-fælde – altså at man gør sig grønnere overfor kunderne, end man kan dokumentere. Og det er ærgerligt, for markedet for bæredygtige løsninger vokser sig kun større i fremtiden. Allerede nu viser undersøgelser fra DI, at 2/3 af medlemmerne oplever øget efterspørgsel for miljørigtige løsninger, men kun godt halvdelen gør opmærksomme på deres grønne tiltag udadtil.
Line Poulsen, chefkonsulent i DI med fokus på bæredygtige forretningsmodeller oplever mange DI-medlemmer sige, at de faktisk ikke ved, hvad det er, de skal måle og beregne på.
– Vi er her for at hjælpe danske virksomheder i gang med at indarbejde bæredygtighed og verdensmål i virksomhedens strategi og samtidig få værdi ud af det arbejde, de gør ved at kommunikere det. Bæredygtige løsninger tiltrækker nemlig både kunder, nye partnerskaber, investorer og medarbejdere, siger Line Poulsen.
Hun - og DI - opfordrer virksomhederne til at udvise modighed på et oplyst grundlag.
- De skal turde stikke næsen lidt frem og fortælle om deres visioner og de ting, de allerede gør i dag, som har en positiv effekt på samfundet og miljøet, siger Line Poulsen.
Læs også: Virksomheder pynter sig for lidt
Med til at flytte på andre
Hun peger på, at man kan nedsætte risikoen ved at få en advokat til at gennemgå ens kommunikation før man går bredt ud med budskaber om bæredygtige eller grønne løsninger.
- Vi mener også, at der er et større mål med, at virksomhederne skal fortælle om deres landvindinger, for det gavner ikke blot dem selv som virksomhed. Det sætter gang i en proces, der rækker ud over os. Tag nu Carlsberg, som fjernede størstedelen af plastindpakningen på deres dåser. Når deres konkurrenter ser, at der findes en alternativ løsning til plast, så bliver de også nødt til at ændre adfærd. Til gavn for os alle, siger Line Poulsen.
Læs også: Vind kunder ved at kommunikere dine bæredygtige tiltag
Hav fokus på det, der kan bevises
Line Poulsen står i samarbejde med tre DI medlemmer i spidsen for et nyt kursus, hvor virksomheder får hjælp til at kommunikere troværdigt om bæredygtighed og til at gennemskue de juridiske krav.
Hendes råd til Jan Bertelsen er, at sætte gang i de beregninger, der faktisk kan laves med den viden, Scan Office har i dag. De skal have fokus på det, der kan bevises. Og det behøver ikke nødvendigvis at være CO2-aftryk, der ellers har stor opmærksomhed i offentligheden.
– De kan også vælge at lægge vægt på det, de gør med social ansvarlighed, deres cirkulære forretningsmodeller, hvor de minimerer brugen af råvarer, eller fortæller om deres langsigtede visioner. Så længe det er plausibelt, at de kan opnå dem, siger Line Poulsen.
Hun anerkender, at det er en balancegang, når kunderne skal gøres opmærksomme på, hvad en virksomhed har gang i på det grønne område.
– Man kan miste troværdighed, hvis man vil alting på én gang, og man bliver hurtigt utydelig i sin kommunikation. Derfor handler det også om, at man udvælger en klar strategisk retning og har fokus på at kommunikere om den og de aktiviteter, man laver for at bevæge sig i den retning, siger Line Poulsen.
Læs mere om kurset: Kommunikation af bæredygtighed - undgå greenwashing
Vil ikke bebrejdes for at træde ved siden af
Jan Bertelsen er med på, at Scan Office godt kan skrue op for de gode fortællinger. For de er der.
– Det er en snørklet vej, og vi famler også. Men vi er på vej. Hele grundtanken er ændret. Vi vil gerne være med til at skubbe på for at finde de nye måder, man kan genanvende på. Jeg vil bare ikke bebrejdes for det, hvis vi træder ved siden af, siger Jan Bertelsen.
Læs også: Bliv klar til kommende lovkrav – gode råd til din affaldssortering
Fakta
Kurser – grøn kommunikation
DI udbyder over de kommende måneder kurser med fokus på kommunikation af bæredygtighed – og hvordan man undgår ”greenwashing”.
Her vil undervisere komme med gode bud på troværdig kommunikation, fortælle om lovgivningskrav, og hvordan man kan opnå tillid gennem sin kommunikation.
Læs mere om kurset: Kommunikation af bæredygtighed - undgå greenwashing
Bootcamp om CO2-måling
Hvordan kommer du i gang med at måle, reducere og rapportere din virksomheds CO2-aftryk? Bootcamp 17. og 18 januar samt 1. mar. 2022
Læs mere om kurset Bootcamp CO2-måling
Fakta
Scan Office
Scan Office er Danmark største leverandør af kontorudstyr og -løsninger til både offentlige og private virksomheder.
Virksomheden er danskejet og omsætter for ca. en mia. kr. Overskuddet var i 2020 knap 50 mio. kr.
I de seneste fire år har virksomheden haft et stort fokus på bæredygtighed og er i dag langt fremme i udviklingen af genanvendelige materialer til møbelproduktion. Scan Office samarbejder med en række mindre virksomheder, der har fokus på genanvendelighed, affaldssortering og bæredygtighed.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.