Udover politisk debat fik 11 byrådskandidater fra Høje Taastrup sammen med DI-direktør Emil Fannikke Kiær en rundvisning blandt Tchernings maskinpark af adm. direktør Søren Tscherning.

Foto: Lars Bøgeskov
02.11.21 DIB Nyheder

”Jeg vil gerne have nogle unge ballademagere”

Vilde unge, syriske flygtninge og håndværkere er meget velkomne. Sådan lød meldingen fra flere virksomheder, da lokalpolitikere lagde vejen forbi i fire kommuner op til kommunalvalget.

Mangel på arbejdskraft dominerede debatterne, da DI’s kampagnebusser mandag tog byrådspolitikere fra Høje Taastrup, Egedal, Silkeborg og Horsens med på virksomhedsbesøg i deres eget bagland.  

I Høje Taastrup besøgte 11 byrådskandidater Tscherning og Volvo Truck Center. Søren Tscherning, adm. dir. for Tscherning A/S roste samarbejdet med kommunen, men slog så også fast, at anlægs- og nedrivningsvirksomheden mangler hænder og hoveder.

- Her vil vi gerne have mere hjælp fra kommunen. Både på kort og lang sigt. Det gælder et mere struktureret samarbejde med jobcenteret, mens vi på længere sigt gerne vil have uddannet flere faglærte i kommunen, sagde Søren Tscherning og uddybede blandet andet med, at virksomheden er klar til at tage medarbejdere på nedsat tid, selv om det er svært at passe ind.

-  Jeg vil dog gerne have nogle af de unge ballademagere, der er kommet lidt skævt ind på livet. At se dem komme på ret køl via et job her giver stor mening, tilføjede han.

Efter besøget hos Tscherning A/S kørte kommunevalg-bussen til Volvo Truck Center. Her fik politikerne en indføring i mulighederne for at elektrificere lastbil-branchen i fremtiden.

Læs mere om Høje Taastrup-politikernes besøg her 

Busturen er et led i DI’s kampagne op til kommunalvalget den 16. november, hvor to valgbusser - en i østdanmark og en i vestdanmark – frem til 4. november i alt besøger 30 kommuner og 62 virksomheder. Dermed kommer erhvervslivets vilkår på dagsordenen, og der bidrages til at styrke den lokale kontakt mellem virksomheder og lokalpolitikere.

Læs mere om DI's kampagne her

Det vilde vesten at skaffe medarbejdere

- Jobmarkedet er så vildt, at hvis der træder en syrer ind ad døren med to kufferter, så spørger vi, om han kan starte i morgen.

Sådan lød beskrivelsen, da CEO på virksomheden A/S HAI Horsens, Jan Køpke Rohdemejer, bød en busfuld byrådsmedlemmer indenfor. De lokale politikere var inviteret på bustur og virksomhedsbesøg af DI Sydøstjylland i anledning af kommunalvalget, og på virksomhederne var meldingen klar: hjælp os med at tiltrække og fastholde medarbejdere.  A/S HAI Horsens ser nu mod udlandet.

- Vi har brug for kommunens hjælp til at skabe de rigtige rammer, så medarbejderne flytter permanent til Danmark og tager deres familie med. Det kræver ledige boliger, danskkurser og job til ægtefællen. Men det stiller også krav til, at det horsensianske sports- og kulturliv er gearet til at være en central spiller i integrationen af de nye horsensianere, sagde Jan Køpke Rohdemejer.

Norna Playgrounds A/S mangler tømrere.

- Vi bliver aldrig lønførende. Og det gør det ikke nemmere, at der nede ad vejen hænger skilte med ”tømrere søges”, eller at virksomheder konkurrerer ved at give ansatte bonus for at blive i tre måneder. Det er lidt det vilde vesten, sagde adm. direktør Peter Bjerregaard.

Læs mere om Horsens-politikernes besøg her

Kommunens indkøb skal være grønnere

 Egedal Kommune køber varer og service for 900 mio. kr. om året, men indtil nu har det grønne spillet en meget lille rolle i valg af leverandør. Prisen er vigtigst. ”Men det vil vi gøre meget bedre”, var 16 kandidater til byrådet fra alle partier enige om, da de besøgte Textilia og høreapparatvirksomheden Demant.

I debatten, hvor byrådskandidaterne var omgivet af linned, kitler og tæpper på Textilia, glædede det DI’s chef for Service og Offentlig-Privat Samarbejde Jakob Scharff.

-  I DI håber vi, at 80 procent af alle offentlige indkøb er bæredygtige i 2025. Men det vigtige er, at politikerne i Egedal og andre kommuner beslutter egne mål for deres indkøb. Målet er første skridt. Derefter ved politikere og kommunens medarbejdere, hvad de skal gå efter i den svære proces, som det er, at købe mest muligt grønt ind samtidig med, at det også er økonomisk og kvalitetsmæssigt i top. Vi hjælper gerne med, sagde Jakob Scharff.

Efter besøget og debatten på Textilia gik turen til Demant, hvor politikerne diskuterede, hvad politikerne kan gøre ved den mangel på arbejdskraft, som er en stort problem for både høreapparatvirksomheden og de fleste andre af kommunens virksomheder.

Læs mere om Egedal-politikernes besøg her

Bedre forhold for børn og biler

Udfordringerne med lange køer og langt til nærmeste daginstitution, var på dagsordenen, da 15 byrådskandidater var med på DI Silkeborg-Viborgs kommunevalgbus mandag den 1. november. En tur, der bød på rundvisninger og gode debatter hos de to lokale virksomheder Linak Danmark og Dacapo Stainless A/S.

Mange nye virksomheder og borgere i Silkeborg skæpper godt i kommunens kasse i de her år. Rundt regnet 1.000 nye borgere slår sig ned hvert år, og omkring 100 virksomheder flytter til netto. Men slagsiden er, at det kan være svært at følge med, når det gælder fremkommelighed på vejene, og når de mange børn, som er fulgt med deres forældre til kommunen, skal passes.

- Så sent som her til morgen kunne en af mine medarbejdere fortælle, at vedkommende havde brugt 17 minutter på at køre blot to kilometer og derfor kom for sent, sagde adm. direktør Peter Duch-Svensson hos Linak Danmark, da han bød velkommen til de lokale politikere fra ni forskellige partier.

Løsningen på det problem havde flere af kandidaterne et bud på.

Læs mere om Silkeborg-politikernes besøg her

Læs også: Sandahl: Stem for bedre vilkår til det lokale erhvervsliv

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Pihl

Louise Pihl

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0177
  • Mobil +45 2566 6312
  • E-mail lop@di.dk

Relateret indhold