05.11.21 DIB Nyheder

Konkurserne stiger for anden måned i træk

Mulighederne for coronaordninger for kompensation og lån rinder nu ud – det ser vi på antallet af konkurser, mener DI.

Oktober bød på 234 konkurser blandt aktive selskaber i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Antallet af konkurser stiger for anden måned i træk. Det er det højeste antal månedlige konkurser i to år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det kan være et forvarsel om, at vi nu begynder at se nogle coronaeffekter på konkurstallene, i takt med at mulighederne for kompensation og lån rinder ud, siger Allan Sørensen.

I årets første ti måneder har der i gennemsnit været 176 konkurser om måneden - det er det laveste antal siden 2015. Konsekvenserne af konkurser for jobs og omsætning har aldrig været lavere.

- Konkurstallene har ellers været overraskende lave under coronakrisen. I årets første ti måneder er tabet af jobs og omsætning, som følge af konkurser, på det laveste niveau 12 år. Det er heldigvis lykkedes at holde antallet af konkurser på et utrolig lavt niveau, på trods af skrappe coronarestriktioner der har ramt mange virksomheder på omsætningen, siger Allan Sørensen.

- Adgangen til kompensation og låneordninger har været afgørende for at holde mange konkurser for døren. Samlet set har 51.000 virksomheder lånt 36 milliarder kroner af staten i form af moms- og skattelån, siger Allan Sørensen.

- Mange virksomheder har optaget store lån for at holde liv i deres virksomhed, og de skal have tid til at få penge i kassen, inden de kan begynde at afdrage på gælden. Derfor er det godt, at Folketinget har forlænget betalingsfristerne på lån for udskudt skat og moms, siger Allan Sørensen.

- Dansk økonomi er kommet spurtende ud af coronakrisen, hvilket gør det nemmere at holde konkurserne nede. Men der er virksomheder, der har været lukket ned i 1½ år, som lige skal have genstartet deres forretning, inden de bliver mødt af store regninger. Turist- og rejsebranchen har eksempelvis brug for tid til at få gang i omsætningen igen, siger Allan Sørensen.

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold