Miljøminister Lea Wermelin (th), udenrigsminister Jeppe Kofod (i midten) og erhvervsminister Simon Kollerup (ikke på billedet) står bag den ny eksportstrategi for vand, der blev lanceret i Industriens Hus i selskab med Mads Helleberg Dorff, branchechef i DI Vand (tv).

Foto: Ulrik Hasemann/Miljøministeriet
05.11.21 DIB Nyheder

Stærkt efterspurgt vandstrategi lanceret i Industriens Hus

Ny strategi skal hjælpe den danske vandbranche, så den i højere grad kan være med til at løse verdens vand- og klimatilpasningsproblemer. Strategien sætter et stærkt efterspurgt mål om fordobling af den danske eksport af vandteknologi.

Miljøminister Lea Wermelin, udenrigsminister Jeppe Kofod og erhvervsminister Simon Kollerup lancerede fredag den 5. november en ny eksportstrategi for vand. Ambitionen i strategien er at fordoble eksporten fra 20 mia. kroner i 2019 til 40 mia. kroner 2030 og dermed være endnu mere markant bidragsyder til løsning af verdens vand- og klimatilpasningsproblemer.

- Den danske vandbranche har både intelligente og bæredygtige løsninger, der efterspørges verden over. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan præsentere en samlet eksportstrategi for vand, så vi i fremtiden kan få de danske løsninger ud i verden til gavn for miljøet, mennesker og danske arbejdspladser, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelse.

Hun bakkes i samme pressemeddelelse op af udenrigsminister Jeppe Kofod:

- Vi afsætter konkrete ressourcer til at styrke eksportmulighederne for vores danske virksomheder. Vi styrker myndighedssamarbejderne og ansætter flere eksperter på en række af vores vigtigste eksportmarkeder. Jeg er særlig glad for det tætte partnerskab med erhvervslivet, der har været central for udarbejdelsen af strategien, siger udenrigsministeren.

Læs også: Kommende byrødder bør stille krav til vand- og spildevandselskaber

Danske virksomheder har løsningerne

Strategien er ifølge DI Vand stærkt efterspurgt af de mange danske virksomheder, som producerer pumper, rør, elektroniske styringssystemer og rensningsanlæg.

- De fleste lande i verden har enten for lidt vand, for meget vand eller beskidt vand. Så der er gode muligheder for at øge eksporten af vandteknologi, og eksportstrategien er et rigtigt godt første skridt. Men hvis vi skal lykkes med at fordoble eksporten, så kræver det, at vi får taget hul på arbejdet med en samlet vækstplan for vandområdet, som kan løfte vandsektoren op i næste gear, siger Mads Helleberg Dorff, branchechef i DI Vand.

Han påpeger, at Danmark er en supermagt inden for vandteknologi med en årlig eksport på ca. 20 milliarder kroner. I de senere år er eksporten dog stagneret.

- Vi skal have mere ud af vores førerposition. Mangel på rent vand og håndtering af spildevand er nogle af de helt store udfordringer globalt, og danske virksomheder har de nødvendige teknologiske løsninger. Det er drønærgerligt, at der ikke er flere, som efterspørger vores løsninger, siger branchechefen.

Læs også: Først-til-mølle: Få op til 100.000 kroner til e-eksport

Penge til myndighedssamarbejde

I eksportstrategien bliver der sat penge af til at indlede et myndighedssamarbejde med USA, Italien, Spanien, Tyskland og Polen, og der kommer to nye Danida-finansierede myndighedssamarbejder med Marokko og Etiopien.

- Jeg er glad for, at eksportstrategien nærmest på ordet tager DI Vands vision til sig. Den er, at vi skal hjælpe lande rundt om i verden med at løse deres udfordringer med vandmangel, spildevand og klimatilpasning, siger Mads Helleberg Dorff.

Som en del af eksportstrategien får vand- og spildevandsforsyningerne desuden hjælp til at deltage i eksportfremme.

- Regeringen har lyttet til branchen og taget os med i arbejdet med strategien, og vi har nu fået et værktøj, som vil få helt konkret betydning for eksporten. Men finansieringen af strategien udløber desværre allerede i 2023, så det varer ikke længe, før der bliver brug for at tage fat igen, siger Mads Helleberg Dorff.

Læs hele strategien her

Læs faktaark her

Læs analysen her

Fakta

Fakta om Markedet for vandteknologiske løsninger

Markedet for vandteknologiske løsninger ventes af vokse eksplosivt i takt med klimaforandringerne, befolkningsvæksten og den øgede velstand. Verdensbanken skønner, at hvis man blot skal opfylde de allermest basale behov for rent vand og sanitet, skal der investeres 7.000 mia. kr. frem til 2030. Dertil kommer enorme summer i OECD-landene til at sikre en bæredygtig vand- og spildevandsforsyning samt klimatilpasning, som følger med tiden.

Kilde: DI Vand

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mads Helleberg Dorff

Mads Helleberg Dorff

Chef for DI Vand

  • Direkte +45 3377 3034
  • Mobil +45 4280 1888
  • E-mail mahd@di.dk

Relateret indhold