Tesla-eventyr i Tønder efterlyser medarbejdere
Mangel på hænder og hoveder dominerede dagsordenen, da DI’s kampagnebus onsdag gjorde holdt ved otte virksomheder i kommunerne Tønder, Allerød, Frederikssund og Kolding.
Aluminiumsvirksomheden Hydro Precision Tubing Tønder A/S har udviklet et nyt bæredygtigt kabel til elbiler sammen med Tesla, som i de kommende år vil skabe en enorm vækst på virksomheden i Tønder. Men erhvervseventyret afhænger af, om man kan skaffe medarbejdere. Og det kniber.
Det fortalte adm. direktør Tommy Seeberg til de fremmødte lokalpolitikere, der onsdag var steget på DI’s kampagnebus op til kommunalvalget og besøgte virksomheder.
Tommy Seeberg forklarede, at han for kort tid siden blev stillet en halv mia. kr. i udsigt fra Hydros hovedsæde i Norge til en ny fabrik og produktionsanlæg i Tønder – men på betingelse af, at han garanterede at kunne skaffe den rette arbejdskraft.
Efter lidt tøven, svarede han ”Yes I can”. Og selv om virksomheden lige nu har 28 ledige stillinger, og som direktøren siger ”bøvler med at skaffe smede, elektrikere, it-folk og programmører”, er han stadig fortrøstningsfuld.
Byrådskandidaterne besøgte også Ejnar Christiansen Sølsted A/S, der har ansat mange tyske pendlere, men virksomheden har alligevel måttet sagt nej til ordrer, fordi de mangler folk.
Fortællingerne gjorde indtryk på lokalpolitikerne, der lovede at arbejde for at markedsføre kommunen endnu bedre, blandt andet for at tiltrække tyske medarbejdere.
Læs mere om Tønder-politikernes besøg her
Busturen til Tønder er et led i DI’s kampagne op til kommunalvalget den 16. november. To valgbusser - en i østdanmark og en i vestdanmark – besøger frem til 4. november i alt 30 kommuner og 62 virksomheder. Dermed kommer erhvervslivets vilkår på dagsordenen, og der bidrages til at styrke den lokale kontakt mellem virksomheder og lokalpolitikere.
Tommy Seeberg har Tesla-kablet klar
Frederikssund: Bredbånd er en løftestang
Også for de 20 kandidater til byrådet i Frederikssund stod mangel på arbejdskraft øverst på dagsordnen, da de besøgte Procom A/S og 3 Byg, Tag og Facade A/S med DI’s kommunalvalgsbus.
Procoms adm. direktør Mette Brink tog imod, hvor debatten blev sporet ind på hvem der er der skal lave udvikle og producere produkterne.
- Det er i udgangspunktet godt at være virksomhed i Frederikssund, og vi er i Procom A/S tæt knyttet til lokalområdet. Men vi har brug for, at kommunen fortsætter arbejdet med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det forudsætter også, at infrastrukturen bliver udbygget, og at bredbånds – og mobildækningen bliver bedre, sagde hun.
Efter besøget hos Procom gik turen til 3 Byg, Tag og Facade A/S, hvor debatten om arbejdskraft fortsatte:
- Hvis vi skal have flere lærlinge og mere kvalificeret arbejdskraft, er der behov for at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og folkeskolen. En ting er, at eleverne skal have øjnene op for erhvervsuddannelserne, men vi skal også klæde lærerne på, så de ved hvad der foregår i en moderne håndværkvirksomhed og kan være ambassadører for området, sagde Peter Kyster, adm. direktør for 3 Byg, Tag og Facade.
Læs mere om Frederikssund-politikernes besøg her
Allerød: Giv os erhvervsgrunde og busser
Mangel på erhvervsgrunde og kollektiv trafik presser virksomheder, der er i vækst. De 17 lokalpolitikere, der onsdag tog DI’s KV21-bus til debat på PP Møbler og Holms Finmekanik ApS, lovede at se på løsninger.
- De seneste 10 år har vi fordoblet vores omsætning. Vores ordrebøger fulde det næste år, så vi har brug for at udvide eller flytte. Men det kniber med erhvervsgrunde i kommune, og vi har brug for hjælp, forklarede ejer og adm. direktør for PP Møbler, Kasper Holst Pedersen.
I Vassingerød hos Holms Finmekanik fortalte direktør og ejer Peter Holm lokalpolitikerne, at de nu var ankommet til ’the wild west’ – så langt fra alting, at det presser virksomheden i forhold til at rekruttere.
- Et jobcenter har f.eks. meddelt, at de ikke kan sende folk til os, som ikke har egen bil. Den kollektive trafik er så sparsom og cykelstierne ikke-eksisterende, at vi ikke kan få medarbejdere, og det er et kæmpeproblem, for vi er i vækst, fortalte Peter Holm.
Læs mere om Allerød-politikernes besøg her
Kolding: Styr på udvikling af havnen
Skal den bestå, skal der være liberale erhverv, boliger, rekreative områder eller noget helt fjerde? Det spørgsmål har virksomheder i Kolding nu ventet tre år på at få afklaret, når det drejer sig om erhvervshavnens fremtid. Derfor er udviklingen gået helt i stå.
Men nu er der håb. I hvert fald hvis man skal tro udmeldingerne fra de 26 lokale byrådskandidater, der var samlet til debat i Pakhuset sammen med havnevirksomheder og repræsentanter fra Dansk Industri. Lokalpolitikerne lovede nemlig, at der skal tages en afgørelse om havnens fremtid, når det nye byråd samles efter kommunalvalget.
Direktørerne fra H. Daugaard A/S og Svane Shipping A/S appellerede kraftigt for, at der bliver fundet en løsning hurtigst muligt.
Arbejdskraft var øverst på dagsordenen ved næste virksomhedsbesøg hos Green Hydrogen Systems A/S, som udvider fabrikken til det femdobbelte. Sidste sommer havde de 19 medarbejdere, i dag 172 og om to år ca. 350.
Her koncentrerede debatten sig om, hvordan byrådet kan hjælpe virksomheden med at skaffe nye medarbejdere med de rette kompetencer til den grønne omstilling. Det kræver blandt andet udvikling af erhvervs- og andre uddannelser.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.