"Vi har på ingen måde udtømt mulighederne for at levere mere kvalitet til flere borgere for de samme penge, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Foto: Sif Meincke
12.12.21 DIB Nyheder

Danmark kan få mere velfærd til flere borgere for de samme penge, mener Sandahl

Vi bliver nødt til at se på de mere end 500 mia. kr., vi bruger på den offentlige sektor hvert år, mener adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen. DI er klar med nyt udspil, som forbedrer den offentlige sektor uden at øge skatter og ansætte flere medarbejdere.

Presset på den offentlige sektor stiger. I den nære fremtid vil særligt flere syge og ældre skulle trække på velfærden, og med en forventning om, at kvaliteten følger med, kalder Dansk Industri (DI) nu på handling, før regningen for den offentlige sektor løber løbsk.

- Når vi ser indholdet i den seneste finanslov og den politiske debat, så synes løsningen på det stigende velfærdspres altid at være en tilførsel af flere penge. Det er simpelthen ikke en holdbar løsning, hverken for den borgernære velfærd eller for dem, der skal finansiere den, siger Lars Sandahl Sørensen adm. direktør i Dansk Industri og fortsætter:

- Vi må ikke glemme, at vi står i en situation, hvor beskæftigelsen i den offentlige sektor er rekordhøj. Der er kommet 35.000 flere ansatte sammenlignet med gennemsnittet for de foregående ti år. I stedet for bare at tilføre flere penge, bliver vi nødt at se på de mere end 500 mia. kr., vi allerede bruger på den offentlige sektor hvert år. Og det er netop det, vi nu foreslår, siger han.

Læs også: Sådan vil politikerne sikre arbejdskraft i 2022

Effektivisering, organisering og teknologi

Med mere effektivisering, smartere organisering og en masse teknologi vil DI nu skabe rammerne for nedbringe de bureaukratiske lag, der hver dag tager dyrebar tid fra patienter, borgere og ansatte.

- Vi har på ingen måde udtømt mulighederne for at levere mere kvalitet til flere borgere for de samme penge. Vi må vise mere tillid til de ansattes faglighed og gøre op med al den kontrol og administration, de er underlagt, og vi skal lade flere private leverandører byde ind på offentlige opgaver – så kan vi nå rigtig langt. Vi må med andre ord lære at bruge de teknologier og services, vi allerede har, så lærere, sygeplejersker og socialhjælpere kan få mere tid i hverdagen til at løse kerneopgaven, siger han.

Det nye udspil bygger på tre søjler, der tilsammen skal skabe en ny incitamentsstruktur i det offentlige, så den kan levere endnu mere velfærd for de samme penge. DI ønsker bl.a. en ny velfærdspulje, der skal bidrage til finansieringen af det demografiske træk, og at udbudspligten af særligt udbudsegnede opgaver, som eksempelvis rengøring, vaskeriopgaver og vedligeholdelse af grønne områder udvides til også at omfatte kommunerne og regionerne.

Læs udspillet: En hurtigere, kærligere og dygtigere offentlig sektor 

Bedre rammer for digitalisering

DI-direktøren ønsker desuden, at der skabes endnu bedre rammer for nytænkning og digitalisering i kommunerne. Regionerne har lavet et model, hvor de sammen med sygehusene i højere grad udnytter hinandens gode erfaringer, så nye teknologiske løsninger udbredes hurtigere. En tilsvarende model bør oprettes for kommunerne.

- Hvert år måler vi den kommunale erhvervsvenlighed, og hvert år ser vi, at kommunerne rangerer meget forskelligt på fx digitalisering, der i endnu højere grad bør kunne strømlines. Danmark er et lille land, og vi skal simpelthen blive bedre til at lære af hinanden, siger han og fortsætter:

- Vi må gøre op med myten om, at løsningen på et større velfærdspres er flere penge – for den holder ikke. Vi bliver nødt til at se på, hvad vi får for de milliarder af kroner, som vi hvert år bruger på den offentlige sektor. Så kan vi sikre os, at hver krone bliver brugt bedst muligt, siger han.

Læs også: Virksomheder kan spare milliarder med ét klik

Fakta

Seks forslag til optimering af den offentlige sektor

Velfærdspulje til kommuner og regioner

Velfærden skal understøttes af effektiv drift af tekniske opgaver og støttefunktioner

Kommission for borgernær velfærd skal frigøre 10.000 årsværk

Digitale velfærdsrettigheder

Udbredelse af kommunal nytænkning

Verdens bedste kronikerbehandling

Læs udspillet: En hurtigere, kærligere og dygtigere offentlig sektor 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold