08.12.21 DIB Nyheder

DI: Antallet af ledige stillinger når nye højder

Antallet af ledige job steg med 6.200 til 59.500 i tredje kvartal 2021, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er der nu 69 pct. flere ledige stillinger end inden coronakrisen.

Det er det højeste antal ledige stillinger, der er målt siden statistikken blev indført i 2010. Antallet af ledige job er dermed steget på trods af et allerede højt niveau i andet kvartal. Alle brancher oplever et stigende antal ledige stillinger.

- Der er bestemt intet nyt i den her markante mangel på arbejdskraft blandt virksomhederne. Vi kan se, at efterspørgslen efter flere medarbejdere er steget voldsomt siden andet kvartal 2020. Det store og uindfriede behov for flere medarbejdere ses i alle brancher og alle dele af landet, siger vicedirektør Steen Nielsen, Dansk Industri.

- Konsekvensen af mangelsituationen er, at mange virksomheder må takke nej til ordrer, fordi de simpelthen ikke kan følge med efterspørgslen. Det går ud over væksten, som kunne blive endnu højere, hvis virksomhederne kunne skaffe de nødvendige medarbejdere. Bundlinjen er derfor, at manglen på medarbejdere koster Danmark dyrt, siger Steen Nielsen.  

Antallet af nye jobopslag på Jobindex viser samme tendens som Danmarks Statistiks opgørelse af ledige stillinger. I september 2021 ramte antallet af nye jobopslag på Jobindex et foreløbigt højdepunkt. Og tal for oktober og november måned indikerer, at antallet af nye jobopslag i fjerde kvartal kommer til at ligge på et endda lidt højere niveau end i årets tredje kvartal. 

- Om lidt skriver vi 2022, og her får virksomhederne formentlig blot endnu sværere ved at få deres medarbejderbehov dækket. I hvert fald vil virksomhederne begynde at miste medarbejdere, som går på tidlig pension. Desuden er ledigheden lav og faldende. Inden længe er folkepensionsalderen også blevet sat et nøk op for sidste gang i mange år, siger Steen Nielsen.   

Med virkning fra 1. juli 2022 vil folkepensionsalderen blive forhøjet med ½ år fra 66½ til 67 år. Folkepensionsalderen vil derefter som udgangspunkt være uændret i resten af 2020’erne.

- Den nuværende situation såvel som fremtidsudsigterne for virksomhedernes rekruttering viser med al tydelighed, at der er grund til at tage andre værktøjer i brug, hvis vi skal fortsætte den positive fremgang. Det ville for eksempel være fornuftigt at gøre det mere attraktivt for seniorer at forblive i arbejde, at give virksomhederne bedre muligheder for at tiltrække udenlandske medarbejdere eller at forhøje grænsen for topskatten, siger Steen Nielsen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold