10.12.21 DIB Nyheder

Højeste inflation siden 2008 – men der er ro om prisen på juleaften

Inflationen er især på grund af stigende energipriser den højeste siden finanskrisen – men julen holder prisen

De samlede forbrugerpriser er i november steget med 3,4 procent i forhold til året før. Det er den højeste inflation siden oktober 2008.

- Det er blevet markant dyrere at køre bil og bruge strøm. Benzin, gas og elektricitet er steget med over 30 procent over det seneste år, og det er klart den største årsag til den højeste inflation i mere end 13 år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), der dog beroliger med, at der formentlig er en roligere udvikling foran os.

- Energi er blevet utrolig dyr for både virksomheder og forbrugere, men heldigvis er priserne på verdensmarkedet aftaget over den seneste måned. Fortsætter denne tendens, kan vi se frem mod lavere inflation til næste år, siger Allan Sørensen.

- De stigende energipriser gør et betydeligt indhug i danskernes pengepung, men det vælter ikke privatøkonomien omkuld. Med jobsikkerhed og penge i banken er jeg sikker på, at forbrugerne fortsat vil holde gang i hjulene, siger Allan Sørensen.

 

Julen koster ikke mere end sidste år

Ses bort fra energi- og ikke-forarbejdede fødevarer, er priserne steget med 1,6 procent over det seneste år.

- Selv om de samlede forbrugerpriser stiger i hurtigste tempo siden 2008, så behøver juleaften ikke blive dyrere end sidste år, siger Allan Sørensen.

- Julemiddagen koster cirka det samme som sidste år. Hvor meget gavebudgettet skal strækkes kommer helt klart an på, hvad der står på ønskesedlen. Mobiltelefoner, cykler og brødristere er steget betydeligt i pris, mens en god bog, smykker, tasker og legetøj heldigvis ikke er dyrere end sidste år, siger Allan Sørensen.

 

Prisen på udvalgte julevarer

 

Prisændring over det seneste år

 
 

Procent

Flæskesteg (svinekød)

-1,07

And (fjerkræ)

1,40

Kartofler

0,00

Vin

1,67

Slik og marcipan

-0,10

   

Beklædning og fodtøj

1,28

Lamper

2,04

Kaffemaskiner og elkedler

-3,98

Toastere og brødristere

6,22

Bestik, fade og sølvtøj

-18,07

Cykel

8,23

Mobiltelefoner

5,56

Legetøj

-1,48

Bøger, skønliteratur

-4,29

Smykker og ure

-1,72

Tasker

-1,54

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold