DI frygter særligt, hvis nye restriktioner rammer restauranter, natteliv og underholdnings- og forlystelsesindustrien, som var meget hårdt ramt under sidste nedlukning.

Foto: Getty
07.12.21 DIB Nyheder

DI: Restriktioner skal give kompensation

Nedlukninger af nattelivet eller andre egentlige restriktioner skal med det samme give kompensation til både direkte berørte virksomheder og til underleverandører, lyder det fra Dansk Industri

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i forbindelse med tirsdagens spørgetime i Folketinget, at man arbejder på et pressemøde onsdag, hvor ”vi kan give klar besked” om nye coronatiltag.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm gav efterfølgende udtryk for, at der skal gøres mere for at begrænse smitten, og man fx bør kigge på nattelivet, da der er en væsentlig risiko ved alkoholindtag og mange mennesker indendørs. En udsigt til restriktioner vækker bekymring i Dansk Industri (DI).

- Vi håber bestemt ikke, der kommer nye restriktioner til erhvervslivet. Vi lytter selvfølgelig til, hvilken vurdering myndighederne kommer med, men vi har troet og håbet, at vi med vaccineindsatsen og coronapasset kunne holde Danmark helt åbent igennem vinteren - eller i hvert fald til vi har set effekten af de tiltag, der allerede er gjort, siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI.

- Vi har nikket til mundbind og presset på for øget brug af coronapas, men der er ingen tvivl om, at hvis man begrænser antallet af kunder eller skærer i åbningstiden, så er det altså svært at tjene penge. Derfor skal restriktioner også give kompensation. Det er soleklart.

- Og det er vigtigt at holde eventuelle restriktioner på et minimum, og så skal de være til at forstå. De skal være entydige, så virksomhederne ikke skal gætte sig til, hvad de må og ikke må, siger Emil Fannikke Kiær.

Han frygter særligt, hvis nye restriktioner rammer restauranter, natteliv og underholdnings- og forlystelsesindustrien, som var meget hårdt ramt under sidste nedlukning. Hvis de bliver ramt igen, bliver rejser, oplevelser og transport også hårdere ramt.

- Det er brancher, hvor virksomhederne endnu ikke er kommet sig over sidste nedlukning, og de har brug for smør på brødet. De er helt uforskyldt voldsomt presset i forvejen, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Skattestyrelsen rykker for indberetninger for moms og a-skat – fodfejl kan koste coronalån

Hurtig og fair kompensation

Hvis det kommer til restriktioner, håber DI, at myndigheder og politikere har lært af sidste nedlukning og indretter kompensationerne rigtigt med det samme.

- Så skal vi have kompensationerne hurtigt op at køre, og de skal gælde for både direkte berørte virksomheder og underleverandører. Det er vigtigt ikke at begå de samme fejl igen, så virksomheder kommer til at sidde og vente på kompensation denne gang, siger Emil Fannikke Kiær.

- Og virksomhederne skal kompenseres ordentligt og fair. Derfor er det vigtigt at få sat grænsen, så virksomheder højst skal have en nedgang i omsætningen på 30 pct. for at være berettiget til kompensation.

Det er Epidemikommissionen, der kommer med sin indstilling til, hvorvidt den anbefaler nye restriktioner, og det er Folketingets Epidemiudvalg, der skal beslutte, om der skal indføres nye restriktioner. Epidemiudvalget mødes onsdag eftermiddag.

Læs også: DI vil give virksomheder adgang til gratis selvtest

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold