Ved årsskiftet  træder retten til tidlig pension i kraft – også kendt som Arne-pensionen. Ifølge Beskæftigelsesministeriet er der allerede 30.000 danskere, der har søgt om pensionen.Det kan man have mange meninger om, men sagen er, at hvis vi ikke formår som minimum at erstatte, hvad vi trækker ud af arbejdsmarkedet, så er der skabt et stort problem med en fantastisk dårlig timing, skriver DI's topchef Lars Sandahl Sørensen.

29.12.21 DIB Nyheder

DI’s topchef: 2022 skal være året, hvor virksomhederne igen kan få medarbejdere

Det afgørende er i mine øjne, at vi har blik for både de helt akutte udfordringer, der eksempelvis rammer os på grund af corona, og samtidig får sat turbo på nogle helt konkrete tiltag, der bidrager til at samfundet og virksomhederne kan få kvalificerede medarbejdere både her og nu og på længere sigt, skriver DI's adm. dir. Lars Sandahl Sørensen.

Corona, nedlukninger, inflation, mangel på råvarer og medarbejdere. Der har været nok af udfordringer i 2021. Den gode nyhed er, at danske virksomheder og medarbejdere har vist sig utroligt agile og tilpasningsdygtige. Mange virksomheder har præsteret rekordresultater, og den danske økonomi og beskæftigelse er vokset stort. I allerhøjeste grad også på baggrund af vores generelt tillidsbaserede og samarbejdende samfund.

Nu står vi så med endnu et usikkert år foran os. Corona har ramt nok engang, og for nogle virksomheder og brancher er det endnu et slag i rækken. Som direktør Ronny Saul fra DI-medlemsvirksomheden Jespers Torvekøkken fornyelig sagde til  DI Business:

- Der er virkelig ikke meget fornøjelse i at kunne se tilbage på tre regnskabsår, hvor det bedste, vi har kunnet håbe på, var at gå i nul.

Det er klart, at vi i første omgang må sikre os, at de virksomheder og brancher, der helt uforskyldt er blevet ramt af nedlukning og restriktioner, bliver kompenseret ordentlig. Det er en bunden opgave, der skal løses, hvis der ikke skal ske varige skader i eksempelvis cateringsindustrien, oplevelsesøkonomien og rejsebranchen. 

Læs også: DI: Korteste ledighedsperiode i 10 år

158.000 forgæves rekrutteringer

Hæver vi blikket, så er der en anden dagsorden, der i allerhøjeste grad også melder sig på banen. Det er manglen på dygtige hænder og hoveder i samfundet.

Manglen på hænder betyder, at vækst og udvikling går i stå i samfundet. Den grønne omstilling bremses. Og indtægterne til den velfærd, som vi alle ønsker, bliver ikke så store, som de kunne have været. Samtidig kan vi nu se, hvordan manglen på medarbejdere også har ramt det offentlige.

Lad mig her komme med ét tal, som alle, der kerer sig og Danmark og dansk økonomis ve og vel, bør tage dybt alvorligt.

158.000. Det er antallet af gange, som danske virksomheder rekrutterede forgæves i perioden fra marts til august 2021, som er de seneste tal. 

Spørger du DI’s medlemsvirksomheder, som vi gjorde fornyelig, så siger mange, at de forventer, at problemerne med at få medarbejdere nok fortsætter langt ind i 2022. Det vil simpelthen udgøre den primære vækstudfordring.

Læs også: DI: Beskæftigelsen sætter rekord

Opsvinget er på spil

Situationen er alvorlig. Ikke bare for bare for virksomhederne, men i høj grad for hele samfundet. 

Desværre starter 2022 dårligt. Ved årsskiftet  træder retten til tidlig pension i kraft – også kendt som Arne-pensionen. Ifølge Beskæftigelsesministeriet er der allerede 30.000 danskere, der har søgt om pensionen.

Det kan man have mange meninger om, men sagen er, at hvis vi ikke formår som minimum at erstatte, hvad vi trækker ud af arbejdsmarkedet, så er der skabt et stort problem med en fantastisk dårlig timing. 

Hvad, der er brug for,  er det stik modsatte. Nemlig tiltag, der både nu og her - og på lidt længere sigt - øger arbejdsstyrken.

Dansk Industri har masser af gode forslag og input, som kan bidrage til at løse problemet.

Læs også: OECD’s topøkonom advarer: 2022 bliver et ekstremt usikkert år

Vi skal have flere dygtige udlændinge til Danmark

På den korte bane bør kravet til indkomst i beløbsordningen sænkes fra de nuværende 445.000 til 360.000 kroner. Det vil gøre det lettere for virksomhederne at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Samtidig er det selvfølgelig helt essentielt, at sagsbehandlingen smidiggøres, så virksomhederne og deres medarbejdere ikke skal vente i månedsvis på at kunne starte samarbejdet.

Et andet oplagt tiltag er at kigge på, hvordan vi kan skabe flere incitamenter til at gøre en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Det kunne være ved at hæve topskattegrænsen, så det bedre kan betale sig at arbejde eller ved at skabe reelle, økonomiske incitamenter for seniorer til at blive på arbejdsmarkedet – ikke det modsatte. 

I den anden ende af aldersspektret er det klart, at der skal gøres en ekstra indsats for at hjælpe de mange unge, der hverken er i gang med en uddannelse eller er i arbejde, til at komme videre i livet og ind på arbejdsmarkedet.

Det afgørende er i mine øjne, at vi har blik for både de helt akutte udfordringer, der eksempelvis rammer os på grund af corona, og samtidig får sat turbo på nogle helt konkrete tiltag, der bidrager til at samfundet og virksomhederne kan  få kvalificerede medarbejdere både her og nu og på længere sigt. Løser vi begge dele, er der håb om, at opsvinget også i Danmark vil fortsætte lang tid ind i 2022.

Indlægget er tidligere bragt i dagbladet Børsen, dog i en let modificeret udgave.   

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold