Fra seks affaldscontainere til én - med større bæredygtighed
Et spritnyt dansk ”x-ray” affaldssorteringsanlæg gør affaldssortering lettere for virksomheden Mountain Top Denmark. Samtidig medfører det 30 gange mindre CO2 udledning fra transport, danske arbejdspladser samt større – og dokumenteret - genanvendelsesgrad. Dansk Industri glæder sig over de nye muligheder for bedre sortering og mere kvalitet i genanvendelsen.
Hvor virksomheden Mountain Top Denmark tidligere har skulle sortere deres aluminiumsrester fra produktionen af udstyr til pickup trucks i seks containere, kan de nu nøjes med en enkelt container til alle aluminiumsresterne.
Det skyldes, at de har indgået en aftale med Stena Recycling, der nu håndterer virksomhedens affald på et spritnyt ”x-ray” affaldssorteringsanlæg, hvor de kan sortere restmaterialerne i de forskellige størrelser og aluminiumslegeringer. Jo finere aluminiumsresterne kan sorteres, jo bedre kvalitet i genanvendelsen og jo flere penge kan affaldsstrømmen afsættes til.
Læs også: Danske robotter aflaster lagerfolk i hele verden
30 gange mindre udledning fra transport
Anlægget ligger i Roskilde - blot 30 kilometer fra Mountain Top Denmarks produktion i Frederikssund. Dermed får affaldet også en væsentlig kortere transport, idet dele af affaldet fra Mountain Top Denmark tidligere blev kørt til et anlæg i Nederlandene.
- Den nye aftale betyder, at CO2 belastningen fra affaldets transport bliver 30 til 35 gange mindre. Det hjælper os med at løfte vores klimaambitioner, samtidig med at vi bidrager til at skabe arbejdspladser i Danmark, formindsker trykket på de europæiske veje, og selv får effektiviseret proces ved sorteringn af vores affald, forklarer Henrik Støwer Petersen, CEO i Mountain Top.
Før skulle hver medarbejder fx afgøre, om affaldet skulle defineres som aluprofiler, plader eller småstykker. Nu kan det hele samles i den samme container og så sørger ”X-Ray anlægget” i Roskilde for finsorteringen.
Læs også: Antallet af udtjente bilbatterier eksploderer
Lettere og bedre sortering
Mountain Top har tidligere haft forskellige samarbejdspartnere, hvor restaffaldet fra produktionen af aluminiumskomponenter skulle placeres i seks forskellige containere/ beholdere. Samtidig skulle de koordinere afhentningen med alle samarbejdspartnerne, hvor det hele nu er samlet hos Stena.
- Øget genanvendelse, sortering og aktiv medvirken til reduceret CO2-udslip ved at spare på materialerne og klodens ressourcer er centralt for os i Mountain Top Denmark. Med dette setup får vi også data om blandt andet genanvendelsesgraden af vores affald og CO2-besparelser ved de genanvendte mængder. Alt sammen noget, der bidrager til at gøre vores forretning mere konkurrencedygtig, siger Henrik Støwer Petersen.
Læs også: Søg grønne milliontilskud i 2022 - her er datoerne
Giver mere og bedre genanvendelse
Stena Recycling indviede X-ray anlægget i september 2021, og ifølge Iben Kinch Sohn, fagleder for cirkulær økonomi i DI, er det et godt eksempel på, at private virksomheder er villige til at investere i anlæg, der kan sikre bedre ressourceanvendelse i Danmark.
- Vi ser flere og flere virksomheder investere i anlæg til sortering og genanvendelse i Danmark, fordi det som her giver god mening både økonomisk og ressourcemæssigt. Når Klimaplanen for en grøn affaldssektor bliver implementeret ved lov, kommer det til at sætte yderligere skub i affaldssektoren. Så bliver kommunerne forpligtet til at udbyde affaldshåndteringen af det genanvendelige affald fra husholdningerne. Det vil gøre det mere attraktivt for virksomhederne at investere i denne type anlæg, der kan give langt bedre ressourcehåndtering, end vi har i dag , siger Iben Kinch Sohn.
Læs også: Her er hjælpen til SMVernes opgørelse af klimaaftryk
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.