Nu skal EU's bygningsmasse energioptimeres
I 2030 skal alt nybyggeri i EU være nul-emmision. Og de 15 procent af hvert medlemslands dårligst isolerede bygninger skal energirenoveres. Det – og andre grønne forslag - giver gode danske muligheder, mener DI.
I 2030 skal de 15 procent ringest isolerede beboelseshuse i hvert af EU's medlemslande mindst være energimærke F. Sådan lyder ambitionen i et nyt forslag fra EU-kommissionen. Samtidig foreslår kommissionen, at alt nybyggeri fra 2030 skal være nul-emmission.
- Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er gode til grønt byggeri i Danmark, men vi kan kun vinde klimakampen, hvis alle kommer med. Bygninger er vigtige brikker i et samlet grønt energisystem, men det er vigtigt, at de kommende krav til bygninger sikrer, at energieffektivisering, fleksibelt forbrug og udbygning af vedvarende energiproduktion etableres på en omkostningseffektiv måde, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.
Læs også: STARK vil gøre byggeriet grønt
Ambitiøs plan
Udover byningsmassen har EU-kommissionen fremlagt et forslag omkring EU's omstilling til grøn energi. Det vil blandt andet betyde, at udledningen af methangasser fra fossil energi bliver sænket, mens gassystemet bliver udbygget og justeret, så der tages højde for nye gasser som grøn brint og biogas .
- Kommissionen skifter gear i klimakampen med en ambitiøs plan for, hvordan vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Der er brug for et velfungerende CO2-kvotesystem, mere vedvarende energi og energieffektivisering. Det kommer samlet til at batte noget, siger Emil Fannikke Kiær.
Han fortsætter:
- Der er ingen tvivl om, at de mange forslag fra EU vil booste den danske eksport af grønne løsninger. Vi kommer længst med klima- og energiregulering på internationalt niveau. Virksomhederne er i den grad klar til at levere og ser frem til afklaring af deres fremtidige vilkår. Klare rammer på EU-niveau er nemlig vigtige for virksomhederne og vejen til at indfri Danmarks klimamål, siger Emil Fannikke Kiær.