Behovet for havvindmøller vokser hurtigere end ventet med Folketingets flertal for at udvide planer om energiø og  flere havvindmøller i årets finanslovsaftale.

Foto: Søren Nielsen
06.12.21 DIB Nyheder

Overblik: 7 centrale temaer i finanslov for 2022

Finanslovsaftale for 2022 indeholder både gode og dårlige elementer, mener DI. Grønne initiativer og digitalisering trækker op, mens et sløjfet håndværkerfradrag trækker ned.

Et flertal i Folketinget blev mandag formiddag enig om budgettet for 2022, der strammer en smule op på de samlede udgifter, men ikke hjælper virksomhederne med en af de største akutte udfordringer, nemlig mangel på arbejdskraft.

Læs også: Utilstrækkelig finanslov uden arbejdskraft

Trods denne mangel er der i selve aftalen syv centrale områder, der kan få afgørende betydning i de kommende år for både virksomheder og samfund, påpeger Dansk Industri:

1 – Flere havvindmøller - positivt

Det er et kæmpe grønt fremskridt, at parterne er enige om at udbygge med yderligere 2 gigawatt havvind inden 2030. Det øger forsyningssikkerheden og kan på sigt beskytte mod store udsving i energipriserne.

2 – Større energiø i Nordsøen – positivt

Enighed om, at energiø i Nordsøen skal producere 10 gigawatt frem for tre gigawatt senest i 2040. Det er positivt, men kunne have været endnu bedre, hvis deadline var fremrykket til 2030, mener DI.

Læs også: Finanslovens grønne ben er færdigstøbt

3 – Gang i CO2-fangst – positivt

Aftale indgået om en pulje penge til projekter, der kan reducere CO2-udledning med 0,5 mio. tons i 2025 og 2030. Målet er at understøtte fangst og lagring af CO2. Godt med fokus på dette område, og vigtigt, at det konkretiseres hurtigst muligt, så demonstrationsprojekter kan sættes i gang.

4 – Penge til digitalisering – positivt

Enighed om udmøntning af Digitaliseringsfonden for 2022-2025 med penge til lettelser af byrder i form af projektet MinVirksomhed. Desuden penge til blandt andet SMV:Digital.

Gode initiativer, som DI ser som  centrale, fordi MinVirksomhed letter virksomheders administration. Desuden også positivt, at Datatilsynet kan styrke den opsøgende indsats. SMV: Digital er en populær, gratis rådgiverordning, derfor også godt, at den bliver udbygget.

Læs også: Digitalisering styrker Danmark

5 – Afskaffelse af håndværkerfradrag – negativt

I finanslovsaftalen fjernes 1. april den del af boligjob-ordningen, som vedrør skattefradrag for håndværkeropgaver. Det er skadeligt, fordi det kan føre til mere sort arbejde og det kan bremse energirenoveringer i boligen, som fradraget ellers har været målrettet til.

6 – Lærere bedre uddannet – positivt

Læreruddannelsen bliver styrket med ekstra bevilling i de kommende år. Det glæder DI, fordi veluddannede lærere løfter elevernes faglighed. Samtidig kan det gøre lære-uddannelsen mere attraktiv.

7 – Senere skolestart – positivt

Børn som starter for tidligt i skole, risikerer at skulle gå om eller får et fagligt efterslæb. Derfor godt, at der i finanslovsaftalen gives bedre mulighed for at begynde skolegangen senere.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold