21.12.21 DIB Nyheder

Overskud på de offentlige finanser i 2021

Der var et overskud på 16,2 mia. kr. på de offentlige budgetter i tredje kvartal 2021, viser tal fra Danmarks Statistik tirsdag morgen.

Det sker for tredje kvartal i træk. Samlet set er overskuddet i 2021 indtil videre på 32,4 mia. kr., og det er et resultat af en stærk dansk genopretning samt udbetaling af feriepenge.

- Både tilbageslaget i 2020 og den efterfølgende genopretning har været skæv og er gået ud over nogle få hårdt ramte brancher. Men når vi ser på økonomien under ét, er der ingen tvivl om, at det er gået rigtig godt i 2020, siger Morten Granzau.

- Det er den høje aktivitet og voksende beskæftigelse krydret med udbetaling af feriepenge, der har skæppet godt i kassen. Indtægterne fra moms og indkomstskatter er steget så meget i år, at det opvejer stigningen i de offentlige udgifter, siger Morten Granzau.

At udviklingen i de offentlige finanser og økonomien som sådan har overrasket positivt, kan man se ved et kigge i økonomernes prognoser fra sidste år. Her ventede Finansministeriet et pænt underskud i år.

- For kun et år siden ventede Finansministeriet et underskud på godt 30 mia. kr. i 2021. Det viser meget godt, hvor overraskende hurtigt genopretningen er sket. Nu er spørgsmålet, om vi overhovedet får underskud i det offentlige i år, selvom Finansministeriet skønnede et underskud så sent som i sidste uge, siger Morten Granzau.

- Beskæftigelsen er høj og forbrugernes økonomi er bomstærk. Det betyder både flere skatteindtægter og færre udgifter til overførselsindkomster. Jokeren er selvfølgelig den nye smittebølge med Omikron, som vil betyde nye offentlige udgifter til kompensationsordninger og intensiv test- og vaccinationsindsats, men det er ikke nok til at vælte et bundsolidt offentligt budget, siger Morten Granzau.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold