Fra øverst venstre hjørne og uret rundt: Samira Nawa, Radikale Venstre; Niels Flemming Hansen, Konservative; Henrik Møller, Socialdemokraterne og Hans  Andersen, Venstre.

Collage: Belle Djerberg
10.12.21 DIB Nyheder

Sådan vil politikerne sikre arbejdskraft i 2022

DI Business har spurgt beskæftigelsesordførerne fra Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre og Konservative, hvordan de vil sikre, at der er medarbejdere nok til de danske virksomheder i 2022, og hvordan de ser på DI’s løsningsforslag.

Hans Andersen, Venstre:

”Det skal kunne betale sig at arbejde”

– Nu og her skal vi have givet bedre adgang til det danske arbejdsmarked for international arbejdskraft ved at sænke kravet til indkomst i beløbsordningen og nedbringe sagsbehandlingstiderne. Vi skal også sætte ind over for de unge. Det handler om en lavere dimittendsats, så vi tilskynder flere til at søge job hurtigere og i hele landet. Og for de ældre skal vi mindske modregning for lønindkomst i folkepensionen. Og så er der hele diskussionen om skat. Vi tror på, at et højere beskæftigelsesfradrag vil øge incitamentet til at arbejde. Det skal kunne betale sig at arbejde.

Henrik Møller, Socialdemokraterne:

”Kan du arbejde, så skal du arbejde”

– Der er mange forskellige instrumenter, der skal i spil. Det skriger til himlen, at virksomhederne mangler medarbejdere, og vi samtidig har 100.000 ledige og 45.000 unge, der hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse. Vi skal selvfølgelig have matchet de ledige med virksomhederne. Kan du arbejde, så skal du arbejde. Samtidig er der nogle muligheder i forhold til det europæiske arbejdsmarked, som vi skal have udnyttet. Vi har absolut ikke udtømt Europa for arbejdskraft – og bare ved at kigge over Sundet, kan vi se, at der er mange flere ledige.

Niels Flemming Hansen, Konservative:

”Jeg tror meget på udenlandsk arbejdskraft”

– På den korte bane skal vi have sat beløbsgrænsen ned, så vi kan få mere arbejdskraft ind fra lande uden for EU. På den lidt længere bane handler det også om at få unge danskere til at rejse til udlandet og gøre Danmark og de danske virksomheder kendte. Den eneste grund, til at folk kommer til Danmark, er på grund af vores virksomheders internationale brand. Men vi skal på den længere bane også kigge på, hvordan vi får flere ældre til at blive på arbejdsmarkedet. Det kan eksempelvis være ved at kigge på modregningen i folkepensionen for lønindkomst. Men jeg tror meget på udenlandsk arbejdskraft.

Samira Nawa, Radikale Venstre:

”Sænk skatten i top og bund”

– På den helt korte bane skal vi gøre det lettere for international arbejdskraft at komme til Danmark. Det handler om at smidiggøre og lempe reglerne. På den længere bane har vi behov for nogle mere grundlæggende reformer. Vi skal gøre det mere attraktivt at fortsætte med at arbejde – eksempelvis ved at mindske modregning, hvis du arbejder som pensionist. Og så skal vi have sænket skatten i både toppen og bunden, så incitamentet til at gøre en ekstra indsats bliver øget.

Læs også: Klar til modkrav for adgang til udenlandske medarbejdere

Fire DI forslag: Sådan skaffer vi hænder og hoveder til virksomhederne

1. DI forslag: Sænk beløbsgrænsen til 360.000 kr. Effekt: 7.000 flere medarbejdere

Overvejende enig: 

Samari Nawa, Radikale Venstre      

Hans Andersen, Venstre                  

Niels Flemming Hansen, Konservative

Overvejende uenig: 

Henrik Møller, Socialdemokraterne

2. DI forslag: Afskaf Arne-pensionen, der træder i kraft den 1. januar. Effekt: 8.000 flere medarbejdere

Overvejende enig:

Samari Nawa, Radikale Venstre      

Hans Andersen, Venstre                  

Niels Flemming Hansen, Konservative

Helt uenig: 

Henrik Møller, Socialdemokraterne

3. DI forslag: Sænk dagpengesatsen for nyuddannede, og begræns dagpengeperioden for dimittender. Effekt: 8.500 medarbejdere

Overvejende enig:

Hans Andersen, Venstre                  

Niels Flemming Hansen, Konservative

Delvist enig: 

Samari Nawa, Radikale Venstre      

Henrik Møller, Socialdemokraterne

4. DI forslag: Forslag: Hæv topskattegrænsen med 44.000 kr. Effekt: Kan give 2.500 flere medarbejdere

Overvejende enig: 

Samari Nawa, Radikale Venstre      

Hans Andersen, Venstre                  

Niels Flemming Hansen, Konservative

Delvist enig: 

Henrik Møller, Socialdemokraterne

Læs hele DI's 2030-plan, der indeholder alle DI's forslag til, hvordan Danmark bliver et rigere, dygtigere og grønnere land her. 

 

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold