Det skal gøres nemt for virksomheder, der bliver ramt af afstandskrav, at lukke dørene helt uden kompensationsbøvl, mener Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

17.12.21 DIB Nyheder

Udsigt til yderligere restriktioner gør luften tyk af ærgrelse i DI

Forlystelseslivet og underleverandører bliver hårdt ramt af nye restriktioner, der formodentlig kommer efter regeringens anbefalinger. Det er en kæmpe mavepuster også til følgeerhverv som catering, fødevareproducenter og taxakørsel, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Luften er tyk af ærgrelse i Dansk Industri (DI), efter pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen fremlagde de restriktioner, der forventes at blive vedtaget af Folketingets epidemiudvalg senere i dag. Nogle af organisationens næsten 19.000 virksomheder bliver meget hårdt ramt af dagens nye restriktioner.

- Vi er ærgerlige over, at vi som samfund står her igen, hvor vi nu skal tvangslukke dele af samfundet. Det kommer med meget store konsekvenser for mange virksomheder og medarbejdere - og store personlige konsekvenser, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han fortsætter:

- Det er kæmpe mavepuster til den del af erhvervslivet, der allerede er ramt. Restriktioner går hårdt ud over erhvervslivet og rammer ikke kun biografer, museer og konference-, spille- og serveringssteder. Det går også ud over deres leverandører og følgeerhverv som catering, fødevareproducenter og taxakørsel.

Læs også: Coronaramt for tredje gang – hvorfor skal vi holde for hver gang?

Alle skal have fair og ordentlig kompensation

Han er ”brandhamrende ærgerlig” over, at myndighederne vurderer, at det er nødvendige skridt at tage nu.

- Vi ved direkte fra virksomhederne, at de allerede bruger coronapas, håndsprit, afstand og selvtest, og vi havde troet og håbet, at det var nok til at holde åbent. Det her stod ikke på nogens ønskeseddel. Slet ikke. Det bliver desværre en trist jul for mange.

Han understreger, at man skal gøre, hvad man kan for at afbøde den ulykkelige situation for virksomhederne, der igen kigger ind i en julenedlukning.

- Alle ramte virksomheder skal have ordentlig og fair kompensation. Både den del af erhvervslivet, der er tvangslukket, og de dele af erhvervslivet, der ikke kan køre videre som normalt på grund af restriktioner, opfordringer, eller fordi de er påvirket af andres lukning. Det er afgørende, at virksomhederne får vished om, at de er sikret kompensation. Vi skal huske, at det for nogle mennesker er deres levebrød, der er på spil, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Corona: Sådan er ny aftale for lønkompensation skruet sammen

Hver især skal tage ansvar

Han mener, det skal gøres nemt for virksomheder, der bliver ramt af afstandskrav, at lukke dørene helt uden kompensationsbøvl.

- Det må være op til den enkelte virksomhedsejer at kunne bestemme, hvad der giver bedst økonomisk mening, når det offentlige så kraftigt griber ind i forretningen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han finder det afgørende, vi får en ny strategi for smitteopsporing i takt med, at den nye omikron-variant bliver dominerede.

- Lige nu skal nærkontakter til omikron-smittede i isolation, og som smitten stiger, kan det betyde at flere hundredtusind danskere skal blive hjemme, og det vil kunne lægge dele af samfundet helt ned, påpeger direktøren,

Han mener, at vi som samfund og hver især skal tage ansvar for at få smitten under kontrol og undgå nedlukninger.

- Vi kender alle de gode råd fra myndighederne om at blive hjemme, hvis vi er syge, holde afstand og spritte af. Men jeg vil også gerne komme med en opfordring til alle om at blive vaccineret. Jeg har selv fået tredje stik og vil opfordre andre til at gøre det samme, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI: Alle ramte virksomheder skal have kompensation

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold