Industriens samlede udgifter til el og gas er steget med 9,5 milliarder kroner i år, viser beregninger fra Dansk Industri.

Foto: Getty Images
03.12.21 DIB Nyheder

Winter is coming: Milliardstor ekstraregning på gas og el venter

Industriens samlede udgifter til el og gas er steget med 9,5 milliarder kroner i år.

18 milliarder kroner lyder den samlede regning for el og gas på i indeværende år. Det er 9,5 milliarder kroner mere end i det seneste normalår (2019) viser nye beregninger foretaget af DI Energi.

- Der er tale om noget nær en fordobling af virksomhedernes udgifter. Det er klart, at det er noget, der kan mærkes rundt omkring i virksomhederne, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis.

Han påpeger, at med faldende temperatur stiger efterspørgslen også, hvilket kan skubbe priserne yderligere op i den kommende tid.

- Vi er midt i fyringssæsonen. Hvis ikke udbudssiden forbedres, kan det være svært at tro, at priserne vil falde, siger han.

Løsningen: Mere vedvarende energi

Baggrunden for den betydelige merudgift til el og gas er kompleks. Der skal findes forklaringer både i efterspørgslen og i udbuddet.

På efterspørgselssiden kan det konstateres, at der med genopretningen ovenpå de første bølger af corona har været ekstraordinært gang i industrien og en tilhørende stor efterspørgsel på energi. Det er faldet sammen med et lavt udbud som følge af mindre vind end normalt, mindre nedbør i de norske fjelde og et relativt konstant udbud af gas fra Rusland.

- Det er økonomiens grundsætning, der her bliver manifesteret. En stor efterspørgsel og et lavt udbud giver højere priser, siger Troels Ranis.

Han mener, at løsningen er mere grøn energi.

- Vi har brug for mere vedvarende energi, som kan gøre os mindre afhængige – både af olie- og gas og af energiimport. Det er den eneste vej frem til at sikre forsyningssikkerheden, så vi ikke får de vilde prisudsving, siger Troels Ranis.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold