Bygge- og anlægsbranchen er en uhyre vigtig brik i genopretningen af dansk økonomien.

Foto: Getty
24.02.21 DIB Nyheder

Byggeriet holdt skansen i 2020

Byggeribranchen har holdt skansen gennem coronakrisen. Omsætningen endte i 2020 med at ligge på status quo i forhold til 2019, der også var et godt byggeår. DI Dansk Byggeri forventer moderat fremgang i omsætning og beskæftigelse i 2021.

Nye tal fra Danmark Statistik viser, at den samlede indenlandske omsætning i bygge- og anlægsbranchen i 2020 landede på 289,3 mia. kr. Omsætningen er dermed stort set uændret i forhold til de 288,9 mia. kr., som branchen omsatte for i 2019.

- Nu kan der gøres årsstatus for byggeomsætningen i 2020. Det endte, trods coronakrisen, på en marginal fremgang på 0,1 procent i forhold 2019, som også var et rigtig godt byggeår. I det hele taget kan vi – malet med den brede pensel – se tilbage på syv års ubrudt byggeopsving siden 2014, siger underdirektør for erhvervspolitik i DI Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Det er en kombination af politiske tiltag – blandt andet det suspenderede anlægsloft i kommunerne – og det corona-resistente boligmarked, der i 2020 sikrede en fortsat høj omsætning i byggebranchen. Omvendt trækker manglen på anlægsopgaver, især på vejområdet, i nedadgående retning, siger Torben Liborius.

Læs også: DI: Sådan får vi gang i danske oplevelser igen

Moderat fremgang i 2021 og ny prognose på vej


I den makroøkonomiske prognose fra februar forventer DI en fremgang i boliginvesteringerne på 4,9 procent i 2021. DI Dansk Byggeri kommer senere på foråret med en mere dybdegående analyse af tendenserne i 2021 og 2022 for bygge- og anlægsbranchen.

- 2021 vil blive præget af høj aktivitet på renoveringsområdet. Især begynder renoveringen af almene boliger finansieret af Landsbyggefonden at slå igennem i omsætning og beskæftigelse. Samtidig giver de mange bolighandler også stadig en del renoveringsopgaver på privatboligmarkedet. Endelig kommer Femern-byggeriet også så småt i gang i 2021, selvom DI Dansk Byggeri stadig efterlyser en langsigtet investeringsplan for infrastruktur, siger Torben Liborius.

- Bygge- og anlægsbranchen er dermed en uhyre vigtig brik i genopretningen af økonomien. Og selvom der er fart på byggekranerne, begyndende mangel på arbejdskraft og også udsigt til stigende materialepriser, så er det nok en øjenåbner for nogle, at slutfacit for byggeriet i 2020 blev status quo i forhold til 2019 - hverken mere eller mindre, siger underdirektøren for erhvervspolitik i DI Dansk Byggeri.

Læs også: Nødråb fra luftfarten: Vi er i en forfærdelig situation

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold