Vi tror på, at vi med Biden som præsident for alvor får sat tryk på den grønne omstilling og genopretning af den amerikanske infrastruktur, som er så nødvendig. Det skaber muligheder for os og mange andre danske virksomheder, siger koncernchef i COWI Rasmus Ødum.

05.02.21 DIB Nyheder

COWI: Nu kommer der tryk på den grønne omstilling i USA

Med Joe Biden som præsident i USA ser rådgivningsvirksomheden COWI store muligheder for flere opgaver indenfor den grønne omstilling, bæredygtig byudvikling og – ikke mindst – renoveringen af nedslidt amerikansk infrastruktur.

Det seneste halve år i USA har været præget af stor usikkerhed, men med valget af Joe Biden og fremkomsten af en COVID-19 vaccine er der skabt grobund for optimisme for rådgivningsvirksomheden COWI i USA.

– Coronapandemien har haft alvorlig indflydelse på det amerikanske samfund, og spændingen om udfaldet af det amerikanske præsidentvalg har betydet, at der har været lidt stilstand. Markedet har været præget af, at både offentlige og private kunder har ventet på en afklaring, før de ville committe sig  til nye projekter, siger koncerndirektør Rasmus Ødum fra Cowi, der har cirka 300 ansatte i Nordamerika.

Med valget af Joe Biden ser det imidlertid ud til, at den politiske usikkerhed er mindsket betydeligt, og viljen til at genstarte økonomien er markant. Alene inden for de seneste uger har virksomheden fået tre henvendelser om større projekter.

– Det er som om, at der er gået hul på ketchupflasken, siger Rasmus Ødum.

Tryk på den grønne omstilling

Et kig ned over Joe Bidens planer for USA i de kommende fire år er da næsten også som at læse en ønskeseddel for Cowi og andre danske virksomheder med en grøn og bæredygtig profil.

For det første er der Joe Bidens ambitioner om at sætte massivt ind for at bremse klimaforandringerne, der for alvor skaber en samlet politisk opbakning fra lokalt til statsligt og føderalt niveau til et grønnere USA. For det andet er der planen om at investere milliarder af dollar i den nedslidte amerikanske infrastruktur, såsom faldefærdige broer, baner og veje.

– Vi tror på, at vi med Biden som præsident for alvor får sat tryk på den grønne omstilling og genopretning af den amerikanske infrastruktur, som er så nødvendig. Det skaber muligheder for os og mange andre danske virksomheder. Vi får markant styrket forretningsmulighederne i USA, med de politiske signaler vi ser nu, siger Rasmus Ødum fra Cowi, der også glæder sig over, at demokraterne også har flertal i Kongressen.

– Det virker også til, at der blandt private investorer og myndighederne forventes en større grad af politisk stabilitet og opbakning til den grønne omstilling, siger Rasmus Ødum, som samtidig også forventer, at der er generel opbakning til at investere massivt i den amerikanske infrastruktur som drivkraft for beskæftigelse og vækst i det amerikanske samfund ovenpå en Covid-19 pandemi.

– Det er virkelig nødvendigt, at der bliver gjort noget på den front. Der er et kolossalt behov for renovering og udvikling af særligt transport infrastrukturen i USA, der halter årtier bagefter, siger Rasmus Ødum.

Bæredygtige byer og havvind

Med til at skubbe på den positive udvikling for Cowi er også, at der på tværs af USA er fokus på bæredygtig byudvikling, hvor Cowi også har store kompetencer. Desuden foretages der massive investeringer i havvind og terminaler til flydende naturgas (LNG), som USA er en af verdens største eksportører af.

Udviklingen betyder, at Cowi vil øge sit ambitionsniveau i USA i de kommende år – både hvad angår organisk vækst og mulige opkøb af andre virksomheder, fortæller Rasmus Ødum.

Bedre tider i USA vil også smitte af på virksomhedens aktiviteter i Danmark. Mange opgaver i Nordamerika løses nemlig ikke kun af de 300 ansatte ”over there”, men også af COWIs øvrige ansatte i Danmark og andre steder i verden.

– Mulighedsfeltet er stort for os og for mange andre danske virksomheder. Nu gælder det om at positionere os endnu stærkere og bidrage med det, som vi kan inden for grøn omstilling og infrastrukturudvikling, siger Rasmus Ødum. •

FAKTA: COWI a/s

COWI er en international rådgivningsvirksomhed med cirka 6.800 ansatte og en årlig omsætning på 6,7 mia. kr. Hovedsæde i Lyngby.

Havvind: COWI varetager den elektriske infrastruktur på Atlantic Shores-projektet i New Jersey for Shell og EDF. Opgaven omfatter såvel transformerstationer på land og i havet samt design og layout af kabler.

Klimasikring: Port Arthur i Texas har i årenes løb modstået omfattende skader fra orkaner og tropiske storme. COWI bistår nu U.S. Army Corps of Engineers, Galveston District, med at øge havnens modstandskraft yderligere blandt andet ved at hæve dæmningen på en 5,5 mil strækning og beskytte sluseporte til tog og vej.

Havvind: COWI rådgiver Vineyard Winds (Copenhagen Infrastructure Partners/Avangrid) på alle delområder af Vineyard Winds projektet fra vindmøller, til fundament, kabler, el og havne. Projektet er et flagskibsprojekt inden for offshore wind-rådgivning for COWI i Nordamerika.

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold