Forhåbentlig er der ikke så lang tid til, at der igen er menneskemylder på Strøget i København. DI vil hjælpe genåbningen på vej med en række konkrete og handlingsorienterede tiltag.

Foto: Colourbox
02.02.21 DIB Nyheder

Dansk Industri er klar med genåbningsplan for Danmark

Coronapas, massetest og en øget grad af pragmatisme er vigtige elementer i Dansk Industris (DI) oplæg til en mere konkret og handlingsorienteret plan for genåbning af Danmark. Ifølge DI’s topchef har måneder med uvished om genåbningen skabt modløshed blandt virksomhederne – nu skal der kigges frem.

Der er behov for en mere konkret og detaljeret plan for genåbningen af Danmark. Sådan lyder det klare budskab fra DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen.

- Vi må ikke stå uden en konkret og handlingsorienteret plan for genåbning, når coronasmitten er under kontrol. Alle venter på at få deres hverdag igen. Måneder med uvished slider på alle – også erhvervslivet, siger han og tilføjer:

- Uvished skaber modløshed. Derfor skal vi skabe vished. Vished og tillid til, at vi har en stærk plan – det skaber tro og mod til at føre os godt ud af krisen.

Hele Danmark skal testes

Lars Sandahl Sørensen har også et bud på, hvad der kan indgå i en handlingsorienteret genåbningsplan.

Han peger på fire konkrete og aktuelle pejlemærker, der både kan sætte skub i genåbningen og skabe gennemsigtighed, så alle er klar, når smittetallene er i et niveau, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt med en genåbning.

- Vi er optagede af, at mest muligt kan åbne hurtigst muligt, men også at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, så vi ikke sætter den positive smitteudvikling over styr eller mindsker vores bekæmpelse af coronapandemien, siger han.

De fire elementer i DI’s plan er:

  1. En fleksibel og målrettet teststrategi. Det skal sikre, at der kontinuerligt og effektivt er adgang til testfaciliteter der, hvor borgerne har brug for dem.
  2. Massetest. Foretages over en weekend af alle over 10 år, der ikke er vaccineret. Personer, der testes positive eller nægter at blive testet skal gå i selvisolation i 10 dage sammen med personer i den nære familie og omgangskreds.
  3. Coronapas. Der bør indføres et coronapas hurtigst muligt. De digitale løsninger er klar og ved at inkludere testresultater og immunitet vil passet skabe lige adgang for alle.   
  4. Pragmatisme. Når restriktionerne ikke virker eller bare ikke giver mening, skal der i fællesskab findes konkrete løsninger.

I forhold til det sidste punkt peger DI’s topchef blandt andet på, at det ikke giver mening at skære erhvervs- og fritidsrejser over én kam. Erhvervsrejser skal holdes i gang i stedet for at blive frarådet. Ligeledes bør det være muligt for detailhandlen at holde åbent, når der er tilstrækkeligt med plads. 

Læs også: Karantæne er megaproblem.

DI vil bidrage til genåbningsplan

Ifølge DI vil de fire elementer i fællesskab gøre det muligt at genåbne store dele af samfundet, så der igen kan komme gang i økonomien og virksomhederne.

- Vi foreslår en genåbning, der læner sig op ad ekspertgruppens anbefalinger kombineret med nogle konkrete og handlingsorienterede tiltag, der vil sikre fremdrift i genåbning for de enkelte virksomheder, institutioner, foreninger med videre, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han er helt må på, at der er mange synspunkter og faglige vurderinger, der skal tages hensyn til i genåbningen af Danmark. Men som repræsentant for mere end 18.000 medlemsvirksomheder er det på sin plads, at DI nu bidrager med en række konkrete forsalg.

- Det hjælper jo ikke blot at stå uden for og råbe på en plan, hvis ikke man selv vil bidrage til den. Det vil vi meget gerne i DI. Det er derfor, vi har fremlagt vores bud på en plan her, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold