Kun for ganske få procent af coronaramte under 50 år har det været nødvendigt at blive indlagt på sygehuset.

Foto: Colourbox
13.02.21 DIB Nyheder

DI: Danmark skal senest være genåbnet helt når +50årige er vaccineret

Regeringen og Folketinget bør beslutte og melde ud, at de senest vil genåbne hele samfundet, efter den sidste borger i 50’erne er vaccineret, og vaccinen virker fuldt ud, mener DI.

Både danskerne og danske virksomheder hungrer i den grad efter en mere normal hverdag. Derfor foreslår Dansk Industri (DI) nu, at Folketinget og regeringen hurtigst muligt beslutter og melder ud, at samfundet genåbnes senest, når den sidste borger i 50’erne er vaccineret, og vaccinen virker fuldt ud.

- Med dette tiltag vil genåbningen også få et sluttidspunkt. Vi håber alle, at det er muligt tidligere, men hvis ikke det er sket, bør det være muligt at åbne det resterende samfund på dette tidspunkt forudsat, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Han forudsætter, at smitteudviklingen er stabil, og at danskerne fortsat overholder gældende retningslinjer som mundbind, sprit, afstand, osv. og benytter foranstaltninger som en fleksibel og målrettet teststrategi, coronapas, m.v., som DI har foreslået.

- Vi kommer formentlig til at leve med corona i mange år. Derfor har vi brug for tiltag, der gør det muligt at leve med corona, men også behov for holdepunkter for genåbning, som bør indgår i en konkretisering af genåbning – som fx en åbning når risikogrupper og +50-årige er vaccineret, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det er afgørende for DI, at en genåbning er sundhedsmæssigt forsvarlig. Men vi må ikke stå uden en plan for genåbning, når coronasmitten er under kontrol. Alle venter på at få deres hverdag igen. Måneder med tålmodighed og uvished slider på alle – også erhvervslivet.

Læs også: Dansk Industri er klar med genåbningsplan for Danmark

Hele erhvervslivet - inklusive barer og værtshuse kan åbne. Et eventuelt forsamlingsforbud kan ophæves, og grænserne kan lukkes op for alle indrejsende mod testkrav – hvis det ikke allerede er sket. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Åben mest muligt hurtigst muligt

Forslaget er en del af DI’s plan for genåbning af samfundet, som tager udgangspunkt i fire konkrete og aktuelle pejlemærker, der er afgørende for, at store del af samfundet kan begynde at åbne igen. De er:

En fleksibel og målrettet teststrategi,

massetest,

coronapas og

pragmatiske løsninger på restriktioner.

- Vi er optagede af, at mest muligt kan åbne hurtigst muligt. Uden at vi sætter den positive smitteudvikling over styr eller mindsker vores bekæmpelse af coronapandemien, siger DI-direktøren.

Læs hele DIs genåbningsplan

Mange hensyn og faglige vurderinger

Genåbningsplanen læner sig op ad de anbefalinger, regeringens ekspertgruppe har givet. Kombineret med konkrete tiltag, der vil sikre fremdriften i genåbning for enkelte virksomheder, institutioner, foreninger, m.v.

- Vi ved godt, at vores udspil kun er et blandt flere, og at der er mange både synspunkter og faglige vurderinger, der skal tages hensyn til. Vi synes på den anden side, at vi som repræsentant for dansk erhvervsliv skal deltage aktivt i den debat, og derfor vil vi gerne med denne plan skyde gang i en hurtig proces for en officiel plan for genåbningen af Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Bilbranchen i DI: Bilsalget rammes unødvendigt hårdt

Kapacitet på sygehuse ikke længere truet

DI foreslår konkret, at sundhedsmyndighederne vaccinerer de 50-64-årige i ”Målgruppe 12 - øvrig befolkning” først. Og at regeringen og Folketinget beslutter og melder ud, at de senest vil genåbne hele samfundet, efter den sidste borger i 50’erne er vaccineret, og vaccinen virker fuldt ud.

- Når alle borgere i 50’erne og opefter er vaccineret, vil kapaciteten på landets sygehuse ikke længere være truet. Kun for ganske få procent af de coronaramte under 50 år har det nemlig været nødvendigt at blive indlagt på sygehuset, siger Lars Sandahl Sørensen. 

Han mener, at genåbningen bør gælde alle dele af samfundet, der på det tidspunkt stadig er ramt af restriktioner og nedlukninger.

- Det vil sige, at hele erhvervslivet inklusive barer og værtshuse kan åbne, at et eventuelt forsamlingsforbud kan ophæves, og at grænserne kan lukkes op for alle indrejsende mod testkrav – hvis det ikke allerede er sket.

Læs også: Corona-krisen udmønter sig nu i flere konkurser

Coronapas og andre foranstaltninger

Det vil også fortsat være nødvendigt at benytte foranstaltninger som en fleksibel og målrettet teststrategi, coronapas, m.v., som er blandt DI’s forslag til en genåbning.

- Genåbning skal selvfølgelig ske sundhedsmæssigt forsvarligt. Afstand, mundbind, hygiejne mv. bør naturligvis stadig være gældende i det omfang, sundhedsmyndighederne vurderer det nødvendigt, siger Lars Sandahl Sørensen. 

Læs også: Sandahl: Digitalt coronapas kan genåbne Danmark og hjælpe eksporten

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

Relateret indhold