I 2018 skabte danske og udenlandske turister 169.000 arbejdspladser i hele landet. Ikke mindst et stort antal jobs til både ufaglærte og unge.

17.02.21 DIB Nyheder

DI: Sådan får vi gang i danske oplevelser igen

International turisme kommer formentlig først tilbage i fuldt firspring om tre til fire år. Derfor er der brug for hurtig hjælp til det danske turisme- og oplevelseserhverv . Det mener DI, der er klar med 23 konkrete forslag til initiativer.

Tidligst i 2023-2024 vil den internationale turisme være tilbage på et niveau, der ligner tiden før tiltag mod coronavirus satte fly, krydstogtskibe, forlystelsesparker, restauranter, museer og alverdens andre oplevelser godt og grundigt i stå. Det vurderer FN’s turismeagentur UNWTO og IATA, som er den internationale forening for flyselskaber.

Situationen kan i den grad mærkes i det danske turisme- og oplevelseserhverv. I 2018 genererede danske og udenlandske turister ifølge tal fra VisitDenmark over 132 mia. kroner i omsætning i Danmark. Det skabte 169.000 arbejdspladser i hele landet og omfattede ikke mindst et stort antal jobs til både ufaglærte og unge.

- Sektoren har gennem de seneste år oplevet årlig vækst og stod stærkt, inden coronakrisen ramte. Det er samtidig virksomheder, der giver et vigtigt kulturelt bidrag til Danmark. De tilbyder oplevelser, glæde og sammenhold. Det skal vi holde hånden under og sikre, at vi er klar med et forspring i takt med at både Danmark og verden åbner op, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

Læs også: DI: Fem konkrete områder kan genåbnes nu

Det er virksomhederne, som kender branchen og kundernes adfærd bedst, og det er naturligt, at denne ekspertviden bliver inddraget direkte i arbejdet Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Erhvervslivet skal inddrages

Han mener, at Folketinget og regeringen gennem krisen har udvist vilje til at tage ansvar med både generelle og målrettede hjælpepakker.

- Nu er det så tid til at sætte alle sejl ind med en målrettet understøttelse, der sikrer ikke blot overlevelse men en stærk genåbning. Til det formål er der brug for en konkret plan for genåbning af turist- og oplevelseserhvervet med en tæt involvering af erhvervslivet fra start. Det er virksomhederne, som kender branchen og kundernes adfærd bedst, og det er naturligt, at denne ekspertviden bliver inddraget direkte i arbejdet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Til brug for arbejdet har Dansk Industri udarbejdet et udspil med 23 tiltag, der kan iværksættes med det samme.

- Det er vigtigt at finde en sund og pragmatisk balance mellem forsigtighed, sundhedsfaglighed og virksomhedernes mulighed for at drive forretning. Derfor er vores tiltag også udarbejdet med input fra mange forskellige virksomheder der spænder bredt inden for erhvervet, siger direktøren.

Læs udspillet: Genåbning af det danske turist- og oplevelseserhverv

Trygt og sikkert Danmark

Udspillet fra DI tager udgangspunkt i fem konkrete udfordringer, der blandt andet tæller virksomhedernes tomme pengekasser, usikkerhed om genåbningsplaner of fraværet af internationale gæster.

Blandt løsningerne er finansiering af omstilling til en ”ny normal”, en pulje der skal understøtte innovation og hjælp til markedsføring af Danmark som en tryg og sikker destination.

- Det hører til blandt de mere langsigtede løsninger. Men det bør meldes ud, at der kan lukkes fuldt op for alle arrangementer, senest når alle danskere over 50 år er vaccineret. Og hvis vi allerede nu tillader afholdelse af store arrangementer på op til 500 personer ved fremvisning af dokumentation for, at den enkelte deltager ikke er smittet, kan vi give Danmarks møde-, kongres- og messeerhverv et vigtigt forspring i den internationale konkurrence, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han fortsætter:

- Og så skal vi lave en plan for, hvilke aktiviteter der vil være omfattet af det kommende digitale coronapas, så det kan tages i brug fra den dag, det er færdigudviklet.

Læs også: Rådgivere hjælper med corona-kommunikation: ”Det bliver næppe mere meningsfuldt”

 

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Henrik Langgaard Lystbæk

Henrik Langgaard Lystbæk

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3957
  • Mobil +45 2284 6867
  • E-mail hely@di.dk

Relateret indhold