10.02.21 DIB Nyheder

En plovmand mere til danskerne at købe ind for

Nye tal fra Danmarks Statistik viser at forbrugerpriserne kun stiger lidt.

En plovmand mere om måneden – så meget mere har danskerne at købe ind for om måneden, viser regnestykket fra Dansk Industri, efter at Danmarks Statistik i dag offentliggjorde de nyeste tal for forbrugerpriserne.

- De meget beskedne prisstigninger øger forbrugernes købekraft. Med en uændret lønstigningstakt stiger forbrugernes realløn med 1,4 pct. om året. Det svarer til en forøgelse af den disponible realløn på omkring 500 kr. om måneden for en gennemsnitlig lønmodtagerfamilie, siger chef for konkurrencekraft, skat og digitalisering i DI, Morten Granzau.

Dansk økonomi er fortsat hårdt ramt af nedlukninger, men de danske forbrugere kan glæde sig over, at priserne kun stiger ganske lidt. Det sikrer øget købekraft – til gavn for forbrugere, virksomheder og Danmarks økonomi, lyder det fra DI.

- Priserne stiger stort set kun, fordi cigaretafgifterne blev forhøjet fra april 2020. Uden disse afgiftsforhøjelser ville vi stort set ikke have set prisstigninger det seneste år, siger Morten Granzau.

Forbrugerpriserne steg med beskedne 0,6 pct. det seneste år, viser de nye tal fra Danmarks Statistik, hvilket er klart mindre end de gennemsnitlige lønstigninger.

- Den lave inflation understøtter forbruget. Nedlukningerne af en række erhverv og den store usikkerhed trækker dog i den modsatte retning. Men fortsat lav inflation og øget købekraft kan give et forbrugsboom, når samfundet igen åbnes op, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold