Den odenseanske biogas-virksomhed Nature Energy er allerede på plads i EU's største land.

Foto: Nature Energy / Maria Tuxen Hedegaard
11.02.21 DIB Nyheder

Grønne danske virksomheder kan få del af franske milliarder

En rekordstor genopretningspakke på 100 milliarder euro skal skubbe Frankrig i gang igen efter pandemien. Danske virksomheder med grøn teknologi og knowhow har store muligheder, viser ny rapport.

Corona koster. Også i Europas næststørste økonomi. Frankrig måtte i 2020 se sig ramt af den værste recession siden 1945 og hundredetusindvis af franskmænd har mistet deres arbejde.

Men nu skal turboen genstartes, og her bliver en grøn omstilling central i jagten på nye franske arbejdspladser.

100 milliarder euro er der i alt afsat. Det svarer til  9,5 procent af landets BNP, og det er dermed den forholdsmæssigt største hjælpepakke i EU, hvor sidstnævnte bidrager med 40 af milliarderne.

En stor del – 30 milliarder euro helt præcist – af “France Relance” er målrettet bæredygtig udvikling, der på sigt skal gøre Frankrig til en lavemissionsøkonomi, og det er her danske virksomheder med grøn teknologi og knowhow for alvor skal løfte øjenbrynene, hvis man læser konklusionerne i en ny rapport fra det franske konsulenthus, I-Care & Consult.

Læs også: 582 stemmer for milliardcheck fra EU

Man kunne jo også pege på vind. Her er vi et pionerland, og der er uden tvivl nogle aktører, investorer og udvikler i Danmark, som kunne være særdeles attraktive for Frankrig. Troels Ranis, Vicedirektør

Danmark klinger godt

Danmarks største biogasproducent Nature Energy er allerede på plads i EU's største land, hvor Nature Energy i 2018 overtog driften af et  biogasanlæg i Frankrig, og man mærker generelt stor efterspørgsel.    

– Danmark klinger bare godt, når man taler grøn energi og omstilling i Frankrig, siger Ole Hvelplund, adm. direktør i Nature Energy:

– Vi mærker, at der er stor efterspørgsel på biogas, men det skal være i et partnerskab med franskmændene. Så det er ikke bare os, der skal komme ned og overtage virksomhederne. Derfor har vores tilgang været at finde lokale franske partnere, som vi investerer i, og i fællesskab driver biogasanlæggene med.

Læs også: Nordic Sugar: Nu kommer Svend Aukens gasledning også til os

Storskala er billigst og bedst

Partnerskab og samarbejde er den rigtige tilgang, hvis man spørger Michael Starbæk Christensen, Danmarks ambassadør i Frankrig.

- Der er især store muligheder for dansk-fransk samarbejde inden for Frankrigs bæredygtige omstilling. Franske virksomheder kan nyde godt af danske virksomheders knowhow og erfaringer med den grønne omstilling, siger Michael Starbæk Christensen.

Netop indsigten og erfaringen i biogas-området giver danske Nature Energy et fortrin i Frankrig, mener Ole Hvelplund.

- I Danmark har vi fokus på at bygge biogasanlæg i storskala, for al erfaring har vist, at det er den billigste og mest effektfulde måde at drive et biogasanlæg på. Det er blandt andet denne viden, som vi kan tage med os til Frankrig og andre steder i verden, når det handler om biogas, siger direktøren.

Læs også: Guldregn over EU giver grøn optimisme

 

Skifter de gear, gør vi det også

Ud af genopretningspakken “France Relance” afsættes 6,7 milliarder euro til effektivisering af bygninger, 1,2 milliarder euro til dekarbonisering af industrien og to milliarder euro til udviklingen af hydrogen. Ifølge rapporten fra I-Care & Consult er det især disse tre sektorer, hvor danske virksomheder kan vinde fransk terræn. 

Den vurdering er branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis, for så vidt enig i. Han mener dog, at de grønne, danske særkompetencer favner endnu bredere.

- Man bør også pege på vind. Her er vi et pionerland, og der en række leverandører, udviklere og investorer i Danmark, som er særdeles attraktive for Frankrig og allerede er godt i gang, siger Troels Ranis.

Ifølge Guillaume Neveux, direktør i I-Care & Consult, er der et udtalt ønske i Frankrig om, at man vil gå forrest i Europa med den grønne omstilling til en ressourceeffektiv lavemissionsøkonomi. Udover genopretningspakken betyder det også en klima-positiv indstilling hos banker, investorer, offentlige institutioner og virksomheder.

Læs også: Sådan vil DI sikre virksomheder del i EU’s coronamilliarder

Fokus på eksport til Frankrig

Hos DI Energi både forventer og forbereder man sig da også på en større efterspørgsel af grønne teknologier og virksomheder til Frankrig. Og man er konstant i dialog med den danske ambassade og Udenrigsministeriet omkring, hvordan man holder fokus på eksporten til Frankrig.

- Frankrig er i forvejen Danmarks ottende største eksportmarked. Så det er klart, at vi nu med France Relance forventer en stigning og er aktive i at imødekomme mulighederne. Når de skifter gear, så gør vi det samme, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Læs også: Dansk annonce i NY Times indbyder Biden til samarbejde

Fakta

Top 10 modtagerlande af dansk energiteknologi i mia kr.

  1. Tyskland 15,6
  2. Storbritannien 11,7
  3. Holland 7,3
  4. USA 7,1
  5. Sverige 6,5
  6. Norge 5,3
  7. Kina 4,6
  8. Frankrig 3,6
  9. Polen 2,6
  10. Italien 1,9

Samlet set eksporterede Danmark i 2019 energiteknologi og -services for 122,6 mia. kroner.

Kilde: Eksport af energiteknologi og -service 2019, DI Energi, Energistyrelsen m.fl.

Den næststørste økonomi i Eurozonen

Efter briternes exit fra EU er Frankrig med sine 65 mio. indbyggere den næststørste økonomi i hele EU – kun overgået af Tyskland. Udviklingen i fransk økonomi har dermed stor betydning for væksten i Europa og for dansk eksport. i 2019 vurderede DI, at dansk eksport til Frankrig kunne øges med op mod 13 milliarder kroner.

Kilde: DI

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Hans Peter Slente

Hans Peter Slente

Fagleder for grøn energieksport

  • Direkte +45 3377 3722
  • Mobil +45 2949 4594
  • E-mail hps@di.dk

Relateret indhold