ESA får brug for flere astronauter, bl.a. når den nye rumstation, Lunar Gateway, sendes op i 2024, hvorefter månebaser skal bygges og bebos som trin til, at det samme på et tidspunkt kommer til at finde sted på Mars.

Foto: Getty
16.02.21 DIB Nyheder

Højtflyvende jobopslag: Kvindelige astronauter søges

Den Europæiske Rumorganisation (ESA) søger nye astronauter. En bred kreds af danske aktører – inklusiv Dansk Industri - sætter gang i kampagne, der skal få især kvinder til at sigte mod stjernerne.

Fra den 31. marts bliver der åbnet for ansøgninger til ledige stillinger som astronaut på kommende rummissioner. Det er Den Europæiske Rumorganisation (ESA), der slår stillinger op, og de opfordrer især kvinder til at søge. Det er planen, at ESA igen åbner for nye astronauter om 6 år, 12 år og om 18 år.

Står det til en bred kreds af danske organisationer, myndigheder, medier og universiteter, så skal interessen for at søge den vej vækkes blandt piger og drenge.

Sammen har de dannet et partnerskab, Space Exploration Danmark, som vil vække interessen blandt de helt unge og hjælpe kandidatuddannede inden for tekniske-naturvidenskabelige fag samt testpiloter til allerede nu at søge om at træde i fodsporene på Andreas Mogensen og blive Danmarks næste astronaut.

Partnerskabet har skabt hjemmesiden blivastronaut.dk, hvor der i den kommende tid kan findes oplysninger om ESA’s aktuelle astronautkampagne.

- Rumbranchen er fascinerende. Udover at sende mennesker ud i rummet, arbejdes og forskes der bl.a. i ny teknologi til satellitter og instrumenter, der skal give os ny viden om Jorden. Hvis vi skal løse verdens udfordringer og skabe nybrud, der f.eks. kan løse klimakrisen, så har vi brug for, at flere kvinder og mænd tager uddannelser inden for STEM-fagene. Nye teknologier og idéer skal bane vejen for en bedre fælles fremtid, og nogle af de idéer bliver også til i rumbranchen, siger Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelse.

Læs også: Der mangler kvinder i rummet

Artiklen fortsætter under videoen

Den populære youtuber Maria Jarjis hjælper ESA med at fortælle især unge om, hvad der skal til for at blive astronaut.

Maria Jarjis/WTF er det

Andreas Mogensen håber, danskere vil søge

Andreas Mogensen, der er tilknyttet ESA’s astronautcenter i Køln, Tyskland, men til dagligt arbejder i Houston, USA, håber ifølge samme pressemeddelse, at flere danskere vil søge stillingerne. Og at de danske unge vil få øjnene op for, hvad STEM-uddannelserne kan og hvilke andre jobmuligheder, der er i rumbranchen.

- Jeg kan kun anbefale jobbet som astronaut. Det er mit drømmejob. Men jeg har mange gode venner og kolleger, der er vilde med at arbejde med satellitter, astronauter, raketter og teknologi til rummet, selvom de ikke selv skal i rummet. Selv uden for rumbranchen er der spændende jobs for dem, der elsker natur og teknik. Du kan søge ind som astronaut denne gang, du kan vente 6 eller 12 år, eller du kan bare specialisere dig inden for natur og teknik. Mulighederne for et spændende job er mange både i Danmark og i udlandet, siger ESA astronaut Andreas Mogensen.

Læs også: EU vil investere i rumforskning for klimaets skyld

Månebaser skal bebos

ESA får brug for flere astronauter, bl.a. når den nye rumstation, Lunar Gateway, sendes op i 2024, hvorefter månebaser skal bygges og bebos som trin til, at det samme på et tidspunkt kommer til at finde sted på Mars. De fire stillinger, der slås op i denne omgang er altså blot første skridt mod rekruttering af mange nye astronauter og job inden for fremtidens rumfart.

Partnerskabet Space Exploration Danmark håber – ligesom Andreas Mogensen, at opmærksomheden om de ledige stillinger som astronaut kan vække interessen hos flere piger og drenge for de tekniske og naturvidenskabelig fag, som er den slags uddannelser som typisk kan lede frem til at blive astronaut eller til nogle af de mange andre spændende job i ESA, i Flyvevåbnet, i rumindustrien eller på et universitet.

- Derfor har vi sat gang i en lang række aktiviteter i den kommende tid, som skal vække opmærksomhed og interesse for de nye spændende muligheder - ikke mindst blandt piger, som allerede nu kan sigte mod at søge ind som astronaut, siger partnerskabets formand Richard Larsen, der til daglig er chefkonsulent i Dansk Industri.  

Læs også: Rovsing tager et skridt mere ud i rummet

Se også: 

Fakta

Space Exploration Danmark

Partnerskabet Space Exploration Danmark består af repræsentanter fra Dansk Industri, Aarhus Universitet, Flyvevåbnet, Videnskab.dk, Planetarium, Teknologipagten, DTU/DTU Space, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Dansk Selskab for Rumfartsforskning samt ESERO og Naturvidenskabernes Hus. Kontaktpersoner kan findes på blivastronaut.dk.

Planen er en række fælles arrangementer planlagt af universiteter bl.a. i samarbejde med Flyvevåbnet samt en række indlæg på YouTube-kanalen WTF er det? såvel som aktiviteter i Planetarium. Desuden lancerer DTU Space næste måned online-universet Vild med Rummet, hvor man blandt andet kan tage en astronauttest, der kommer en række artikler om bemandet rumfart på Videnskab.dk og i magasinet Dansk Rumfart, som distribueres til gymnasieklasser.

For yderligere oplysninger henvises til blivastronaut.dk eller kontakt til partnerskabets formand, Richard B. Larsen, RBL@DI.dk, 3377 3324.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold