I fremtiden skal energien fra havvind gennem elektrolyse laves om til gødning, der kan komme de danske landmænd og marked til gavn.

23.02.21 DIB Nyheder

Kæmpe ptx-projekt i Esbjerg skal levere grøn CO2-fri ammoniak til dansk erhvervsliv

Copenhagen Infrastructure Partners arbejder på et kæmpe power-to-x-anlæg i Esbjerg, der skal omdanne vindstrøm til grøn gødning og brændstof. Dansk Industri ser stort potentiale i planerne.

Om fem år skal der stå et færdigt power-to-x anlæg i Esbjerg. Det skal  kunne omdanne strøm fra havvindmøllerne til CO2-fri grøn ammoniak, der kan bruges til gødning og brændstof. Sådan lyder planen fra CIP, der har opbakning fra blandt andre Mærsk, DFDS og Arla til de storstilede planer.

- Vi er i gang med at udvikle Europas største power-to-x anlæg i Esbjerg. Planen er, at der skal tages en investeringsbeslutning i 2023 og at produktionen kan gå i gang i 2026, fortæller Michael Hannibal, der er partner i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Projekt til 1 milliarder euro

Projektet har en forventet anlægsværdi på cirka en milliarder euro. Det er penge, der skal komme fra CIP’s Energy Transition Fond, som CIP allerede oplever interesse fra investorer for at være en del af.

Rent teknisk bliver det mest udfordrende ved projektet ifølge Michael Hannibal selve størrelsen af projektet.

- Brint og ammoniak har man lavet i mange år. Det nye her er, at det skal skaleres op. Det bliver en spændende proces for teknologileverandørerne også, siger han.

Og storskala bliver der tale om. Ifølge Michael Hannibal vil det nye anlæg potentielt kunne forsyne hele landbrugssektoren i Danmark med co2-fri ammoniak, som kan bruges til kunstgødning. Derudover vil projektet kunne levere grønt brændstof til skibsfarten og varme til mange tusinde husstande i Esbjerg og omegn.

DI bakker op

I Dansk Industri (DI) er der stor opbakning til CIP’s projekt.

- Flere lande investerer massivt i produktion af storskala-brint. Vi halter bagefter herhjemme, hvor vi mangler at udvikle flagskibsprojekter i stor skala. Det virksomhederne efterlyser nu er, at vi i Danmark iværksætter store og gode referenceprojekter, så jeg glæder mig over den seneste melding fra CIP, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis og tilføjer:

- Vi har en konkurrencedygtig dansk energiindustri, og gode forudsætninger for skabe et nyt eksporteventyr, når det kommer til power-to-x, men det er ekstremt vigtigt, at der kommer klarhed om de politiske rammer, så virksomheder ved, hvilken fremtid de investerer i.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold