Med projektet "Klimaklar SMV" kan 50 små og mellemstore virksomheder få gratis rådgivning til at omsætte  ambitioner om grøn omstilling til handling.

Foto: Getty Images
04.02.21 DIB Nyheder

Nyt værktøj til SMV'er: Få hul på din grønne omstilling

Det nye projekt Klimaklar SMV giver 50 mindre virksomheder et gratis forløb, så de får hul på den grønne omstilling. Dansk Sintermetal og AM Tooling er med fra start.

Alle taler om det. Mange vil gøre noget ved det. Men hvordan kommer man i gang?

Emnet er grøn omstilling og CO2-belastning. Og dem, der stiller spørgsmålet er landets underskov at mindre og mellemstore virksomheder, som af kunder, samfund og medarbejdere i stigende grad bliver stillet en udfordring, der skal omsættes i handling.

- Vi kan se, at det er den vej udviklingen går – og så skal vi være med. Men det kan være svært at komme helt konkret i gang, så derfor er der først fremmest brug for at få nogle fakta på bordet.

Sådan siger direktør Hans Olling fra Dansk Sintermetal, der er specialister i at presse metalpulver til en lang række forskellige produkter til alt fra biler til støvsugere og kontormaskiner.

Værktøjsfabrikanten AM Tooling ved Odense er i en tilsvarende situation. Affaldssortering har været det første skridt i at blive mere klimavenlig, og nu skal virksomheden tage det næste.

- Det har været et stort spørgsmålstegn for os, hvordan vi kommer videre herfra. Vi får naturligvis en masse viden fra medierne, men det har været svært at omsætte det til handling i virksomheden, fortæller produktionsdirektør Carsten Laursen.

Nyt projekt baner vejen

Nu er der hjælp på vej. Med ”Projekt Klimaklar SMV” inviterer Dansk Industri 50 virksomheder til at være med i et forløb med gratis rådgivning i 2021, der skal gøre dem i stand til at omsætte grønne ideer til en helt konkret plan, der nedbringer virksomhedens CO2-belastning.  

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ser et stort potentiale i projektet. Det kan hjælpe mange mindre virksomheder med en af deres største udfordringer, hvis de ikke skal risikere at miste konkurrencekraft.

- Jeg hører fra mange af vores virksomheder, at de stadig oftere møder kravet fra deres kunder om, at de skal levere bæredygtig produkter. Og her får vores små virksomheder brug for en hjælpende hånd. Den rækker vi dem nu med projektet, også fordi det er en fælles opgave, hvis vi skal nå det ambitiøse mål om et bedre klima og en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, siger DI-direktøren.

Læs også: Siemens Gamesa – Vores underleverandører skal med på grøn bølge

Det er rettidig omhu for os at gå i gang nu, før det bliver et krav fra både offentlige og private kunder. Hans Olling, adm. direktør, Dansk Sintermetal

I gang med kortlægning

Dansk Sintermetal og AM Tooling er i gang med dataindsamlingen,som er første fase i projektet. Virksomhedernes forbrug af blandt andet el, vand, råvare og kørsel bliver med rådgiveres hjælp nu samlet ind og kortlagt. Samlet koges oplysningerne ind til et CO2-regnskab, baseret på den internationale standard Science Based Targets, der med afsæt i Paris-aftalen fastlægger en konkret plan til at halvere virksomhedens CO2-udledning inden 2030 og helt fjerne den i 2050.

- Det er rettidig omhu for os at gå i gang nu, før det bliver et krav fra både offentlige og private kunder. Vi forventer kravene kommer, og så kan vi risikerer at blive valgt fra som leverandør, hvis vi ikke er klar, siger Hans Olling.

Kunder kræver grønnere produkt

AM Tooling er også i gang med at kortlægge virksomhedens klimaaftryk.

- Jeg tror, at det bliver et krav fra kunderne om ganske kort tid, at vi kan redegøre for, hvordan vi arbejde med at mindske vores klimabelastning. Kunderne vil i dag gerne have et grønnere produkt, og det er kun et spørgsmål om tid, før de også ønsker et svar på, hvad selve produktionen koster i CO2-regnskabet, siger produktionsdirektør Carsten Laursen.

Evnen til at svare på CO2-spørgsmålet bliver vigtigt for konkurrenceevnen.

- Vi leverer mange værktøjer til eksempelvis bilindustrien, og så nytter det ikke noget, hvis vi i produktionen udleder fire gange så meget CO2 som vores konkurrenter. Derfor er det vigtigt, at vi kommer i gang, siger Carsten Laursen.

Hos Dansk Sintermetal ser direktør Hans Olling den største udfordring i processen at få medarbejderne overbevist om behovet. Hos AM Tooling er den største udfordring at få hul på kortlægningen af klimabelastningen.

Læs også: Bliv del af startup-miljø for CO2-jægere

Fakta

Projekt: Klimaklar SMV

  • Fremstillingsindustrien og DI tilbyder SMV'er et nyt rådgivningsforløb, der styrker vækst og konkurrenceevne gennem CO2-beregning, klimastrategi og  branding.
  • Store virksomheder kræver i stigende grad overblik over CO2-aftrykket og konkrete reduktionsplaner. De forpligter sig til at reducere CO2-udledninger fra hele værdikæden – også fra deres underleverandører.
  • Derfor er der brug for at underleverandører kender deres CO2-aftryk. 

50 virksomheder får gratis rådgivning til følgende:

  • En beregning af CO2-aftryk – både det direkte og indirekte, herunder energiforbrug, transport  mm. (Scope 1, 2 og 3)
  • En strategi for reduktion af CO2 aftryk med konkrete anbefalinger
  • Anbefalinger til markedsføring og kommunikation af jeres reduktionsplaner til jeres nuværende og fremtidige kunder.
  • Læs mere om, hvordan du kan komme med her

Med støtte fra Industriens Fond har Fremstillingsindustrien og DI sammen med en række kompetente partnere udviklet projektet.

Partnere i projektet er: Axcelfuture, Global Compact Network Denmark, Aalborg Universitet og Viegand Maagøe.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold